Ugrás a tartalomra

Óvatosan a gombákkal!

2022.12.20
12:40
2022.12.20
14:18
Forrás
Pannon RTV
A gombák világszerte, minden környezeti körülmény között megtalálhatók. A szerves anyagok lebontása révén igen fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában.

Az emberek ősidők óta fogyasztják a gombákat, valamint a gyógyszeriparban is igen elterjedt a használatuk. A gombaszedéshez azonban fontos a megfelelő háttértudás, hiszen könnyen összekeverhető a mérgező és az ehető gomba, ami életveszélyes is lehet – figyelmeztetnek a szakértők.

Prof. dr. Milka Popović, szakorvos, Vajdasági Közegészségügyi Intézet: „A gombák veszélyt jelenthetnek az emberek egészségére is, mivel a természetben jelentős számú gomba van, amely nem ehető. Ez azt jelenti, hogy természetes módon a szervezetünk nem képes megemészteni őket, például a fás szerkezetük miatt, vagy a keserű íz, intenzív szag miatt, gyakorlatilag nem ehetők az ember számára. Másrészt vannak olyanok, amelyek feltételesen ehetőek, vagyis azok, amelyeknek bizonyos hőkezelésen kell átesniük, hogy a toxinok, vagyis a nagyon erős hatóanyagok, amelyek károsíthatják a szervezetet, lebomoljanak. Természetesen vannak ehetőek is. Azonban a nagy csapda az, hogy a természetben számos olyan faj létezik, amelyek morfológiai jellemzőik szerint csak kicsit különböznek egymástól, vagyis az ehető a mérgezőktől. Ez egy különleges kategória, amelyhez számos intézkedésre van szükség a mérgező gombák fogyasztásának elkerülése érdekében."

Vásárláskor ügyeljünk rá, hogy csak gombaárusításra kijelölt helyeken vegyünk gombát, mivel itt hatósági szakemberek ellenőrzik az árusítást. Ne vásároljunk olyan gombát, amely szennyezett, átnedvesedett, fagyott, rovar rágott, penészes, fonnyadt, elöregedett. A magunk gyűjtötte gombát is csak akkor fogyasszuk vagy tartósítsuk, ha biztosan felismertük, illetve gombaszakértővel vizsgáltattuk meg.

gomba
gombamérgezés

Most

13:04

Nehézbombázót lőtt le Ukrajna

Ukrajna pénteken lelőtte az orosz légierő egyik Tupoljev Tu-22M szuperszonikus nehézbombázóját a dél-oroszországi Sztavropol régióban – közölte Kijev.
09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.