Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Óvári Dániel

Óvatosan a gombákkal!

2022.12.20
12:40
2022.12.20
14:18
Forrás
Pannon RTV
A gombák világszerte, minden környezeti körülmény között megtalálhatók. A szerves anyagok lebontása révén igen fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában.

Az emberek ősidők óta fogyasztják a gombákat, valamint a gyógyszeriparban is igen elterjedt a használatuk. A gombaszedéshez azonban fontos a megfelelő háttértudás, hiszen könnyen összekeverhető a mérgező és az ehető gomba, ami életveszélyes is lehet – figyelmeztetnek a szakértők.

Prof. dr. Milka Popović, szakorvos, Vajdasági Közegészségügyi Intézet: „A gombák veszélyt jelenthetnek az emberek egészségére is, mivel a természetben jelentős számú gomba van, amely nem ehető. Ez azt jelenti, hogy természetes módon a szervezetünk nem képes megemészteni őket, például a fás szerkezetük miatt, vagy a keserű íz, intenzív szag miatt, gyakorlatilag nem ehetők az ember számára. Másrészt vannak olyanok, amelyek feltételesen ehetőek, vagyis azok, amelyeknek bizonyos hőkezelésen kell átesniük, hogy a toxinok, vagyis a nagyon erős hatóanyagok, amelyek károsíthatják a szervezetet, lebomoljanak. Természetesen vannak ehetőek is. Azonban a nagy csapda az, hogy a természetben számos olyan faj létezik, amelyek morfológiai jellemzőik szerint csak kicsit különböznek egymástól, vagyis az ehető a mérgezőktől. Ez egy különleges kategória, amelyhez számos intézkedésre van szükség a mérgező gombák fogyasztásának elkerülése érdekében."

Vásárláskor ügyeljünk rá, hogy csak gombaárusításra kijelölt helyeken vegyünk gombát, mivel itt hatósági szakemberek ellenőrzik az árusítást. Ne vásároljunk olyan gombát, amely szennyezett, átnedvesedett, fagyott, rovar rágott, penészes, fonnyadt, elöregedett. A magunk gyűjtötte gombát is csak akkor fogyasszuk vagy tartósítsuk, ha biztosan felismertük, illetve gombaszakértővel vizsgáltattuk meg.

gomba
gombamérgezés

Most

17:32, Frissítve: 17:40

Virágzik a tavaszi hérics

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület immár negyedik alkalommal szervezett sétát, amelynek úti célja a Krivaja patak lipári völgye volt, ahol Közép-Bácskában még megtalálható ez a ritka, veszélyeztetett növényfaj.
14:57, Frissítve: 19:00

A birkózás a legtömegesebb sportok között

Falunapi birkózótornát tartottak Kishegyesen az óvodás és általános iskolás korosztály számára. A községbeli gyerekeknek ez az első megmérettetése. Szabadka és Magyarkanizsa csapatait látták vendégül.
14:21, Frissítve: 17:09

Kikapcsolódásból lefutni a félmaratont

Vasárnap délelőtt elrajtolt a 30. Újvidéki Félmaraton. A főtérnél megrendezett versenyen, illetve, sportrekreációs rendezvényen minden korosztályra gondoltak, a versenyzők különböző kategóriákban indulhattak.
12:55, Frissítve: 16:45

Vásárt tartottak Kispiacon

Az esemény megszokott, hiszen évtizedek óta minden hónap utolsó hétvégéjén szervezik meg, amelyre egész Vajdaság területéről érkeznek árusok és vásárlók is egyaránt.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.