Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A paradicsom mennyiségét is padlóra küldte az aszály

2022.08.15
12:16
2022.08.15
15:41
Forrás
Pannon RTV
40 százalékkal kevesebb paradicsom termett idén az aszály miatt. A gazdák többsége aggódik az ágazat jövője miatt.

A moholi zöldségtermesztő, Csonka Zsolt, nyolc évvel ezelőtt, bár kisebb földterületen, mindösszesen fél holdon, de nemesített magból saját nevelésű palántákkal kezdett bele a paradicsomtermesztésbe. Mint mondja, a szabadföldi termesztés mellett tette le voksát, mert állítása szerint a fóliás társaihoz viszonyítva más ízű így a paradicsom.

„A locsolással nincs gond, azt meg tudjuk oldani. Az idén a napsütés az, ami tönkretette a javát, mivelhogy napszúrásos lett a paradicsom egy része. De továbbra is akarom folytatni, mert büszke vagyok arra, amit csinálunk, és szívvel lélekkel tudom csinálni, megtaláltam benne önmagamat."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Ahogyan elmondta, tavaly 6 500 liter paradicsomlé kifőzése és értékesítés történt meg, idén ennek csak 60 százalékát tudja biztosítani.

Papp Horváth Csilláéknál több évtizedes családi tradíció a növény termesztése, jelenleg két holdon több fajta paradicsom terem náluk.

„Az értékesítéssel nem lenne probléma. Kereslet van rá, az emberek 20 év alatt hozzászoktak ahhoz, hogy nálunk tudnak venni paradicsomot. Most éppen az is a problémánk, hogy keresik, de sajnos nem tudunk mit eladni nekik, illetve néhány éve elkezdtünk kifőzéssel is foglalkozni, úgy láttuk, hogy erre is van kereslet."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Papp Horváth Csilla hozzátette, hogy amennyiben lenne nagyobb mennyiségű paradicsomuk eladásra, úgy a nyers paradicsom kilogrammonkénti ára 50 és 100 dinár, míg a főzött változata 200 és 250 dinár között alakulna.

Világos Valéria, falugazdász: „Itt, Ada községben, leginkább a zöldségtermesztők foglalkoznak paradicsomtermesztéssel, általában kisebb mennyiségben, amit saját maguk otthon feldolgoznak, és a piacon értékesítik, ugyanis most nincs olyan átvevőhely, mint régen, hogy szinte pótkocsi számra hordták és adták át."

Pannon RTV/Ürménzyi Frigyes

Bár az idei évet a termelők többsége gyakorlatilag elfelejtené, de bíznak abban, hogy mindez változni fog a jövőben.

paradicsom
aszály

Most

19:58, Frissítve: 20:24

Falunapot ünnepelt Adorján

Színes programsorozattal várták a szervezők a helyieket. Adorjánon1998 óta ünnepelik a falunapot, akkor volt ugyanis a település 800 éves.
18:30, Frissítve: 20:08

Szüreti napok Horgoson

Változatos, ünnepi és szüreti programsorozattal várták a látogatókat pénteken és szombaton Horgoson a 32. Szüreti napokon, melyet a Juvenior Polgárok Egyesülete és Horgos Helyi Közössége, közösen szervezett meg.
17:29, Frissítve: 20:18

Kettő az egyben sport a lovasíjászat

Az adai Lovasvölgyben szerveztek először hivatalos lovasíjász versenyt az országban. A több fordulóból álló esemény célja az volt, hogy a térségünkben jelenleg kevésbé ismert sportra felhívja a figyelmet, egyben megszerettesse azt a közönséggel.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.