Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Paradicsom, paprika, szilva, barack és szőlő - erre van kereslet leginkább a szabadkai tejpiacon

2020.08.23
12:23
2020.08.23
16:47
Forrás
Pannon RTV
A gyümölcsök és a zöldségek kilónkénti ára 50 és 200 dinár között mozog.

A zöldségek, illetve a gyümölcsök nagy választéka várja a vásárlókat a szabadkai tejpiacon. A szezongyümölcsök közül a kicsi, hosszúkás szilvának 50 és 80 dinár között mozog az ára. Egy kiló őszibarackot már 50 dinárért is kaphatunk, de egyes helyeken 120 dinár az ára. A körte 60, a téli alma 100, a paradicsom 90, a szőlő pedig 120 dinárba kerül. A szabadkai Kunyi Katalin jobban szeret piacra menni, mint áruházakba. Elégedett a jelenlegi árakkal, mivel neki is van kertje, ezért tudja milyen nehéz manapság termelni. „Leginkább szombat, vasárnap, akkor szoktam bevásárolni egész hétre, ami hiányzik otthonról, paprika, paradicsom és gyümölcsök.”

Valkocs István horgosi termelő 40 éve használja ugyanazt az asztalt. Régebben gyümölcsök árusításával foglalkozott, de ma már főként salátát árul. „Amint látják, 50 dinár mindegyik nálunk. Egyszer szebbek, máskor kevésbé, de azért többnyire eladjuk. Specialitásunk a kovászos uborka, vagyis a napon savanyított uborka, ez is nagyon menő dolog.”

Egyébként a kovászos uborka kilóját 250 dinár körül árulják a termelők. Az árusok szerint a málnát nagyon viszik, ennek kilója 200 dinár. Ivan Tumbas, tavankúti termelő: „Mindig van valami szezonális, amit visznek. Jelenleg ez a szilva és az őszibarack, ami lassan elfogy. Az alma szezonja most kezdődik, a körte pedig mindig gyengébben megy.”

Mielőtt elmegyünk vásárolni, érdemes körülnézni, ugyanis nagy különbség lehet az árakban. A viszonteladók olcsóbban adják a zöldséget, ugyanakkor az őstermelők állításuk szerint minőséget kínálnak.

Szabadka
tejpiac
piac
árak
zöldségfélék
gyümölcs

Most

21:21

A költő mögött az ember

Osztovits Szabolcs magyarországi művészettörténész Petőfi a magán-és közéletben címmel tartott előadást a VM4K-ban a Csütörtök esték programsorozat részeként.
20:29

Petőfi Júliának rappelt

A VM4K programsorozatához az Újvidéki Művészeti Akadémia Tenyértársulata is csatlakozott. Az ő Petőfijük 45 percben friss, újszerű módon közelít a költőóriáshoz. Öten öt részletben és öt városban villantják fel Petőfi életének főbb állomásait.

Népszerű

Lövöldözés Zomborban

Lövöldözés volt Zomborban, két rendőr is megsérült. A közmédia cikkében az áll, hogy a rendőröket családon belüli erőszakos esethez riasztották.

Ákos koncert a Nyárhangoló Fesztiválon

Palicson ad koncertet Ákos, a magyar könnyűzene egyik legnagyobb alakja. A fellépés a VM4K Nyárhangoló Fesztiváljának része lesz - adták hírül a szervezők az esemény Facebook-oldalán.