Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

Pásztor: összetett a helyzet, a mezőgazdasági kiállítás perspektívát nyithat

2022.05.26
15:45
2022.05.26
17:28
Forrás
Pannon RTV
Holnap zárul Újvidéken a 89. nemzetközi mezőgazdasági kiállítás, amely a térség legnagyobb agrárrendezvénye. A világ 21 országából 1100 kiállító mutatja be az ágazati újdonságokat.

A rendezvényt több ezer gazda és gazdaszervezet tekintette meg, de hazai és külföldi küldöttségek is körsétát tettek a kiállításon. Ma Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke Nedeljko Čubrilovićtyal látogatott ki a kiállításra.

Magyarország standjánál az együttműködési lehetőségekről, a piaci kihívásokról tárgyaltak a különböző vállalatok illetékeseivel. Slobodan Cvetković, a Vásár vezérigazgatója rendkívül fontosnak tartja a Szerbia és Magyarország közötti gazdasági fellendülést. „Számunkra, mint a vásár szervezőinek nagy lendületet és kötelezettséget jelentenek azok az információk, amelyeket itt most hallottunk, hiszen így tudunk majd jövőre, a jubiláris 90. vásárra és az Újvidéki Vásár, mint intézmény fennállásának 100. évfordulójára még jobb és minőségibb kiállítást szervezni.”

Azokat is kisvállalkozókat is meglátogatták, akik a Prosperitati Alapítvány jóvoltából fejlesztették vállalkozásukat. A mezőgazdasági kiállításon egyébként lehetőség van számos üzletkötésre is. Nedeljko Čubrilović, a Boszniai Szerb Köztársaság Képviselőházának elnöke: „Számos szerződést kötöttek, egyes kiállítók rendkívül elégedettek a vásári lehetőségekkel, főleg, ami a technikai megoldásokat illeti.”

Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke elmondta, hogy a kiállításon a meglévő kapcsolatokat kell megerősíteni, valamint új gazdasági együttműködések alapjait körvonalazni. Külön örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a vásár partnerországa Magyarország. „Ez a kiállítási megjelenés egy ilyen összetett nemzetközi helyzetben, gazdaságilag is összetett nemzetközi helyzetben, amikor az élelmiszeripar fölértékelődik és ebben a fölértékelődésben Magyarországnak és Szerbiának is, ezen belül Vajdaságnak, nekünk magyaroknak külön esélyünk van, azt gondolom, hogy ez egy kiváló alkalom arra, hogy a kiállítás az előttünk álló idő vonatkozásában perspektívákat nyisson.”

Magyarország, mint partnerország nem csak gazdasági, hanem kulturális és gasztronómiai vonatkozásban is ismertette a nemzeti kincseit - tette hozzá.

Újvidéki Mezőgazdasági Vásár
Nedeljko Čubrilović
Pásztor István
Slobodan Cvetković

Most

21:48

Közel az antarktiszi átbillenési pont

A közelmúltban bekövetkezett hőhullámok, a Déli-óceánban bekövetkezett változások és az antarktiszi tengeri jég kiterjedésének csökkenése arra utal, hogy éghajlati fordulópont közelébe kerülhetünk.
18:31, Frissítve: 19:27

Bor és a hal Horgoson

Halászlé és borversenyt tartottak Horgoson. A Szent Orbán Borlovagrend és a Proleter Horgászegyesület már tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Bor és a hal elnevezésű eseményt a Művelődési Ház melletti téren.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.