Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Pásztor: Pozitív hatása lehet a gazdasági együttműködésnek

2019.10.29
15:40
2019.10.29
17:12
Forrás
Pannon RTV
Különleges és kiváltságos partnerséget ajánlana a nyugat-balkáni országoknak az Európai Unió két legjelentősebb állama, Németország és Franciaország.

Javulnának a nyugat-balkáni országokban élők életkörülményei a különleges partnerség által - reagált Pásztor István az unióból érkezett hírre.
A VMSZ elnöke szerint ennek sokkal gyorsabb hatása lenne, a pozitív hozadékokat szinte azonnal megérezné a térség. Pásztor úgy fogalmazott, a különleges partnerség orvosolná az uniós csatlakozással kapcsolatos várakozás fájdalmait, amíg a bővítés be nem következik.

A különleges partnerség gondolata nem zárja ki az Európai Unió bővítését. Ez egy olyan lehetőség, ami hozzájárulna az itt élők életkörülményeinek hathatós javulásához még az integráció előtt - nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István: „Pozitív értelemben meg tudná változtatni az életkörülményeinket és az életünket. Én szurkolok annak, hogy ez bekövetkezzen, mert ez egy sokkal gyorsabb, időben sokkal inkább belátható döntés, aminek a következményeit jóformán azonnali hatállyal élvezni tudná ez a térség.”

Pásztor István a Szabadkát is érintő migránshelyzetről is beszélt. Elmondta, hogy a hatóságok dolga lenne, hogy kötelezzék a bevándorlókat, hogy a helyi befogadóközpontba menjenek és ott is tartózkodjanak, ne pedig szétszórtan a város egész területén. A VMSZ elnöke kiemelte, nem állapot, hogy régi vasúti kocsikban vagy a pályaudvar területén tanyázzanak a migránsok: „Az a fajta közállapot, ami kezd kialakulni Szabadkán, az tarthatatlan, mert zavarja a város lakóit. Zavarja azokat, akik normálisan élik a mindennapjaikat. Az, amit a párhuzamos úton látni lehet, a vasút mögötti utcákban, az azt gondolom, hogy joggal háborítja fel az embereket. Joggal mondják azt, hogy márpedig ebben a városban ezt nem lehet csinálni, hogy közkúton mosakodjanak, hogy közkúton mossák a ruháikat. Azt gondolom, hogy ez nem elfogadható.”

A VMSZ elnöke az 1944/45-ös megemlékezésekről is beszélt. Elmondta, hogy Bácsföldváron is lesz egy műemlék, amelyet halottak napján avatnak fel. Jövőre pedig Újvidéken is elhelyeznek egy köztéri emlékművet, amellyel az ártatlan áldozatok előtt tisztelegnek.

Pásztor István
Nyugat-Balkán
EU
gazdasági együttműködés

Most

Népszerű