Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Lukács Attila

Pataiék kertészetében hűtőházat és új munkacsarnokot terveznek

2021-01-30
15:24
2021-01-30
17:33
Forrás
Pannon RTV
A bánáti kertészek nem panaszkodnak a tavalyi terméshozamokra, viszont a túltermelés miatt gondot okozott a kertészáru értékesítése.

A járványhelyzet ellenére bizakodóan tekintenek az előttünk álló évre. A magyarittabéi Patai Attila például új hűtőház és munkacsarnok építését tervezi.

Pannon RTV/ Lukács Attila

Patai Attila kertészetében januárban is gőzerővel folyik a munka. Nyolcvan hektárnyi földterületen tavaly mintegy 2500 tonnányi kertészáru termett. Ebből 2000 tonna sárgarépa volt.

Patai Attila, kertész, Magyarittabé: „Az árut a 2020-as év végére el tudtuk adni. Tehát a termelésnek, azt mondom, hogy körülbelül olyan 20 százaléka, ami most még kint van a határban. Ez főleg olyan kultúrák, amik átélik ezt a hideg telet. Sárgarépából nagyon kevés maradt kint, azt le tudtuk takarni. Most az vár még a kiszedésre. Kint van még petrezselyem és paszternák, ami kint tud maradni.”

Pannon RTV/ Lukács Attila

A családi kertészet több mint húsz éve létezik. Folyamatosan fejlődtek és jelenleg a beszállítói egy nemrégiben Szerbiába érkező kereskedelmi üzletláncnak.

Patai Attila, kertész, Magyarittabé: „A mostani kapacitásunk, ami a gépeket illeti, ami a csomagolási részleget illeti, ez mind mostan kicsi. Így most, hála a Prosperitati Alapítványnak, hogy kiírta ezt a nagy pályázati kört, amibe én gondolom, hogy hát bele fogunk lépni és belevágni. Ez egy nagyon jó alkalom arra, hogy ezeket az úgymond álmokat most már valóra is váltsuk.”

Pannon RTV/ Lukács Attila

Az elképzelések szerint egy kétezer négyzetméternyi épületben helyet kap a hűtőház, valamint a gépsorok, a mosó, csomagoló és a pakoló rész. Lehetőség lesz másod- és harmadosztályú kertészáru a hasznosítására és javulnak a kiviteli kilátások is.

Patai Attila, kertész, Magyarittabé: „Románia az első piaci lehetőségünk. És minden áron vissza szeretnénk jutni erre a piacra. Igaz, hogy még a helyzet nem mondhatom, hogy megengedi. Vannak kivitelek, sokkal kisebb tételekben, mint idáig. Gondolom, hogy megoldódik ez a járványhelyzet és akkor bár az a szempont ki lesz iktatva.”

Pannon RTV/ Lukács Attila

A beruházás egyben munkalehetőséget is jelent az ezer lakosú bánáti faluban. Pataiék kertészetében jelenleg is mintegy hatvanan dolgoznak.

Magyarittabé
kertészet
hűtőházak
hűtőház
koronavírus-járvány

Most

10:05

Đoković beérte Federert

Novak Đoković világelső szerb teniszező a 310. hetet kezdte meg a férfi teniszezők ATP világranglistájának az élén, ezzel beérte az eddigi rekorder svájci Roger Federert.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.