Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Pénzt hozhat a házhoz a gyógynövény

2020.01.30
12:01
2020.01.30
16:33
Forrás
Pannon RTV
A levendula, a bazsalikom és a kakukkfű termesztésének és felhasználásának módjáról tartottak ismeretterjesztő előadást Magyarkanizsán. A növénytermesztést a tartomány is támogatja.
Pannon RTV/Molnár Ádám

Nagy volt az érdeklődés a mezőgazdasági termelők körében a gyógynövényekről tartott előadáson. Sokan még csak ismerkedtek ezekkel a növényekkel, viszont olyanok is részt vettek az előadáson, mint Nagy Elvira, aki már több éve foglalkozik levendula termesztéssel Magyarkanizsán: „Hat évvel ezelőtt úgy határoztam, hogy valamilyen fűszernövénnyel, vagy aroma növénytermesztéssel szeretnék foglalkozni és valahogy így esett a választás a levendulára. Fél hektár levendulám van, ami szépen terem. Főleg szárítom, úgy hogy van vele munka.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

Alapos ismereteket szerezhettek a résztvevők a levendula, a bazsalikom és a kakukkfű termesztésről is. A témában Horák Kornél, a Szent István Egyetem Zentai Konzultációs Központjának tanára segítette az érdeklődőket. Egyelőre nem túl elterjedt ezeknek a növényeknek a termesztése hazánkban, viszont a szakember ajánlja a termelőknek, hogy foglalkozzanak gyógynövénytermesztéssel is: „A levendulát ajánlanám olyanoknak, akiknek van olyan nem túl termékeny területük, amit tudnak hosszú időn keresztül nélkülözni, oda betelepíteni és ő hosszan elvan, tehát 20-30 év a levendulánál a telepítvény életkora, vagy akár több is. Magyarországon, Tihanyon száz éves állomány is létezik már.”

Horák Kornél hozzátette, a kakukkfű 4-5 évet igényel, míg a bazsalikom csak egyéves növény, tehát jól be lehet iktatni bármilyen vetésforgóba.

Pannon RTV/Molnár Ádám

A termelők mindezek mellett az előadáson a növénytermesztéssel kapcsolatos tartományi pályázati lehetőségekről is tájékozódhattak. Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes: „A fiatal gazdák a Start Up támogatáson keresztül is tudnak olyan kezdő gazdaságok ebben a tevékenységben elindulni és fejlesztéseket megvalósítani, de nem csak ennél a fiatalok Start Up támogatásánál van erre lehetőség, hanem lehetőségük van úgy az öntöző berendezéseknél, úgy a gazdaságok eszközbeszerzésénél, vagy például az organikus termelésben is vannak olyan lehetőségek, ahol az ilyen jellegű termelésnél a gazdák meg tudnak jelenni, mint támogatott pályázók.”

Ótott Róbert hozzátette, a tartománynál jelenleg a Start Up és az öntözőrendszerek támogatására irányuló pályázatok vannak nyitva.

gyógynövény
gyógynövénytermesztés
levendula
Bazsalikom
kakukkfű
Szent István Egyetem
Ótott Róbert

Most

18:06, Frissítve: 18:21

Jelentős romlás esetén távoktatás

Csak akkor vált át a teljes szerbiai iskolarendszer az online oktatásra, ha a járványügyi adatok a helyzet jelentős romlását mutatják – közölte a szerb Oktatási Minisztérium.
18:01, Frissítve: 18:44

1956-ban nagy leckét kapott a magyarság

Csakis önmagára számíthatott, és azok a fiatalok, akik részt vettek ebben, 1956 legbátrabbjai voltak- hangzott el azon a megemlékezésen, melyet szombat délután tartottak Horgoson az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének napján.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.