Ugrás a tartalomra

Pénzügyminiszter: Az intézkedések megmutatják az ország erejét

2020.04.01
07:04
2020.04.16
21:30
Forrás
Pannon RTV
Szerbia a költségvetés 50 százalékát fordítja a koronavírus-járvány miatti gazdasági nehézségek kezelésére. Az intézkedések fő célja a munkahelyek megőrzése és a vállalkozók megsegítése.

5,1 milliárd eurós csomaggal segíti a lakosokat és gazdaságot a szerb kormány - mondta Siniša Mali pénzügyminiszter a Szerbiai RTV reggeli Híradójában. Közel egymillió kisvállalkozó kap három hónapig minimálbért a munkásai számától függően, a vállalatok számára pedig halasztani fogják az adók és járulékok megfizettetését. Ennek az a feltétele, hogy a vállalatok ne bocsájtsák el a dolgozóik több mint 10 százalékát. A szerb kormánytól minden nagykorú állampolgár 100 eurós támogatást kap - mondta a szerb pénzügyminiszter.

Siniša Mali, pénzügyminiszter, Szerbia: „Mintegy egymillió ember dolgozik, mint vállalkozó. Ezek a mikro-, kis- és közepes vállalatok. Ők mind mesteremberek, szabók, cipészek, kozmetikusok, fodrászok, taxisok, a mi szomszédjaink, akiknek most zárva tartanak az üzleteik, a műhelyeik, nincsenek bevételeik. Nekik az állam azt mondta, bekapcsolva a kis- és közepes vállalatokat is, hogy mi kifizetünk önöknek három minimálbért, május elsejétől kezdve, ami valamennyivel több mint 90 ezer dinár, tehát 750 euró.”

Az intézkedéscsomagba foglalt támogatásra azok a vállalatok jogosultak, akik a rendkívüli állapot bevezetését követően nem bocsátották el dolgozóik több mint tíz százalékát. Természetesen a minimálbér felett a vállalkozók fizethetnek az alkalmazottaiknak rendes munkabért, ha erre van lehetőségük. Az adók és járulékok fizetését is elhalasztják a vállalatok számára.

„A vállalkozók egyik legnagyobb kérelme ez volt. Azért, hogy legyen nekik pénzük a nettó fizetések kifizetésére, mentsük fel őket a fizetések utáni adók és járulékok kifizetésétől. Mi ezt tiszteletbe tartottuk, ez a programunk része lett. A mi kérésünk, hogy lássák, hogy ez mennyire kapcsolódik minden intézkedés a programunkba, hogy nem kell, hogy most kifizessék az adókat és a járulékokat, az állam magára vállalja ezt a terhet. Fizessék csak ki a nettó bért a dolgozóknak. Ha nincs pénzük a nettó bérre, akkor az állam segíteni fog három minimálbérrel minden dolgozó számára.”


 

Szerbia költségvetése jelenleg stabil az elmúlt évek megszorító intézkedéseinek és a jó gazdasági teljesítménynek köszönhetően. Ezért minden felnőtt lakos számíthat majd az állam támogatására a rendkívüli állapot eltörlése után.

„Az állam minden nagykorú állampolgár számlájára be fog fizetni 100 eurónak megfelelő dinár ellenértéket. Ezzel az a célunk, hogy emeljük az optimizmust, hogy így megmutassuk a szolidaritásunkat, hogy mindannyian együtt vészeljük át ezt a krízist. Természetesen ezzel megmutatjuk gazdaságunk erejét és az országunk erejét.”

A pénzügyminiszter elmondta, hogy ez az adomány jót tesz majd Szerbia gazdaságának, mert ezzel növelni tudják majd a fogyasztást, ami beindítja gazdaságot.

intézkedés
költségvetés
pénzügyminiszter
gazdaság
munkahely
vállalkozó
minimálbér
Siniša Mali

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.