Ugrás a tartalomra
Pixabay/Hangela

Perelhet a Rio Tinto

2022.01.25
12:25
2022.01.25
12:38
Forrás
VajMa
Tekintettel a közelgő választásokra, Belgrád felfüggesztette a projektet a tiltakozások miatt, megtörve a Rio Tinto azon reményét, hogy a világ 10 legnagyobb lítiumtermelője közé kerüljön.

A Rio Tinto beperelheti a szerb kormányt - írja Reuters. A vállalat beperelheti a szerb kormányt a Szerbia és az Egyesült Királyság között létrejött kétoldalú befektetési megállapodás alapján, a méltányos bánásmód megsértése miatt, ha a kormány folytatja, és hivatalos indok nélkül felbontja az engedélyt.

A Reuters szerint a vállalat számára csak rossz lehetőségek maradtak, miközben próbálja megmenteni a 2,4 milliárd dolláros szerbiai lítiumbányászati projektjét, amelyet a szerb kormány a környezetvédelmi tiltakozások miatt törölt el a múlt héten.

A hírügynökség értesülései szerint a Rio Tinto azt állítja, hogy bár tisztában vannak a projekt körüli politikai feszültségekkel, meglepetésként érte őket a szerb kormány döntése a projekt felfüggesztéséről, emiatt most a cég sietve keresi a jövőre vonatkozó stratégiát.

Rio Tinto
Szerbia
Belgrád
lítiumkitermelés
lítiumbánya

Most

10:29

A ROSU bevonult a szerbek lakta Štrpcébe

A prištinai rendőri különleges egység tagjai kora reggel bevonultak a többségében szerbek lakta Štrpcébe. A ROSU blokkolta a Koszovó déli részén található községet és átkutatták a helyi általános iskolát.
10:04, Frissítve: 10:14

Ma van a csokoládé világnapja

Szerbiában, ahol a csokoládé sokak kedvenc édessége, az édességipar a legerősebb ágazatok közé tartozik. Valamivel több mint 200 cég és mintegy 300 vállalkozó gyárt csokoládét.
07:59, Frissítve: 08:28

Reagált a forint gyengülésére az MNB

Erősödött csütörtök reggelre a forint a nemzetközi devizakereskedelemben a főbb devizákkal szemben, miután az előző nap történelmi árfolyammélypontot állított be.
07:39, Frissítve: 08:26

Ma kezdődik a Nyárhangoló fesztivál Palicson

A VM4K négynapos rendezvényén koncertekkel, közéleti, irodalmi, színházi kerekasztal-beszélgetésekkel, kirakodó vásárral, táncházzal, helytörténeti sétával és gyermekprogramokkal várják a látogatókat. A programokra a belépés ingyenes.

Népszerű