Ugrás a tartalomra
nyugdíjasok
Pannon RTV

Perelnék az államot a szerbiai nyugdíjasok

2018-01-30
13:12
2018-01-30
16:05
Forrás
Pannon RTV
A nyugdíjasok szeretnék, ha visszatérítenék nekik azt az összeget, amelyet a 2014-es nyugdíjcsökkentéssel levontak tőlük.

A katonai nyugdíjasok szakszervezetének szerbiai egyesülete minden nyugdíjas számára, aki a nyugdíjcsökkentés miatt pert kezdeményezne, ingyenes jogsegélyt biztosít.

Elégedetlenek a nyugdíjasok, vissza szeretnék kapni azt az összeget, amit 2014 óta a nyugdíjcsökkentési törvény értelmében levontak tőlük. Antal Szilárdka nyugdíjából havonta 5000 dinárt vontak le 2014 novemberétől. Antal Szilárdka, nyugdíjas: „Ez egy nagy kiesés. Visszamenőleg szeretnénk visszakapni a pénzt, mivel végigdolgoztuk a munkaéveket, és úgy érzem, hogy jogosan kaptuk meg a nyugdíjat. Szerintem törvénytelen, hogy levonták tőlünk az összeget.”

nyugdíjasok

A Szabadkai Nyugdíjasok Egyesülete segítséget nyújt a kérelmezőknek a folyamat elindításában. Az igénylőknek egy, az egyesületben kapható dokumentumot kell kitölteniük. Ezen fel kell tüntetni a személyes adataikat, illetve hogy a szerbiai nyugdíjbiztosítási alap mely fiókintézetéhez tartoznak.

Berkes Béla, alelnök, Szabadkai Nyugdíjasok Egyesülete: „A nyugdíjasok átadják ezt a kérelmet a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál. Onnan kapnak egy végzést, hogy évente mennyivel csökkentették a nyugdíjukat. Utána, ahogy én tudom, perelni kell az államot. Hogy az emberek maguk, vagy közösen teszik ezt meg, a jövő fogja eldönteni.”

A nyugdíjak kifizetésének ideiglenes szabályozásáról szóló törvény 2014 novembere óta van érvényben. Ennek értelmében mindenkinek, akinek 25 000 dinár feletti nyugdíja volt, annak bizonyos százalékban lecsökkentették a járandóságát. A törvény ideiglenes szabályozásról beszél, tehát nincs meghatározva, hogy meddig tart a nyugdíjcsökkentés - mondta De Negri Karlo ügyvéd. „Szerbiai bírósághoz kell először fordulni. Aki úgy határoz, hogy bírósághoz akar fordulni, az tegye meg mielőbb, mert három év az elévülési határidő. Visszamenőleg csak három évre lehet perelni. Tehát, ha azt mondjuk, hogy ma január 30-a van, akkor a 2015. január 30-a előtti nyugdíjkülönbség, a csökkentés már elévült.”

A nyugdíj szerzett jog. A szerbiai Alkotmány szerint is eltulajdoníthatatlan vagyonjogi kategóriába tartozik, így bírósághoz fordulhatnak a megkárosított nyugdíjasok, és amint minden jogi lehetőséget végigjártak Szerbiában - sikertelenül -, akkor a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulhatnak - tette hozzá az ügyvéd.

nyugdíjasok
Szerbia
per
nyugdíjcsökkentés

Most

13:19, Frissítve: 14:02

Népszerű a szabadkai nagybani piac

Nem ritkán más városokból is a szabadkai nagybanira járnak a vásárlók, mert itt elmondásuk szerint az őstermelőktől jutányos áron szerezhetik be a friss zöldséget és a gyümölcsöt.
13:05, Frissítve: 14:14

Halnapok Szabadka központjában

Második alkalommal szervezték meg a Halnapok elnevezésű rendezvényt Szabadkán, a Szentháromság-szobor előtti sétányon, a Városháza szomszédságában.
12:59, Frissítve: 13:04

Monodrámáktól hangos Óbecse

Elkezdődött szerda este Óbecsén a 7. Be:femon, azaz az Óbecsei Monodráma Fesztivál. Szombatig hét előadást láthat a közönség.

Népszerű

Fegyveres bankrablás Szabadkán

Fegyveres bankrablás történt ma reggel Szabadkán. Senki sem sérült meg. Az álarcos elkövető a Dimitrije Tucović, közismertebb nevén a Borovo utcájában lévő Postatakarékot rabolta ki.