Ugrás a tartalomra
Pixabay/geralt

Pozitívra javította Szerbia államadós-osztályzatának kilátását a Standard & Poor's

2018-12-15
07:51
2018-12-15
07:57
Forrás
MTI
Az eddigi stabilról pozitívra javította Szerbia államadós-besorolásának kilátását a Standard & Poor's. A pozitív kilátás azt jelzi, hogy megnőtt Szerbia tizenkét hónapon belüli felminősítésének esélye

A cég szerint az osztályzati kilátás pozitív felülvizsgálata a szerb kormány jórészt elővigyázatos költségvetési alapállását tükrözi, és azt, hogy a Nemzetközi Valutaalappal júliusban kötött, 30 hónapra szóló megállapodás alapján van esély további növekedésösztönző reformok - köztük munkapiaci reformok és privatizációs programok - végrehajtására. A cég várakozása szerint a szerb hazai össztermék (GDP) növekedési üteme az idén valószínűleg eléri a 4,2 százalékot; ez tízévi csúcs lenne. Az S&P kiemeli ugyanakkor azt is, hogy a szerény, 7200-7300 dollár körül mozgó egy főre jutó hazai össztermék jóval elmarad a szomszédos EU-tagállamokétól. 

A nemzetközi pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege egyben megerősítette Szerbia hosszú és rövid futamidejű, devizában és hazai valutában fennálló szuverén kötelezettségeinek "BB/B" besorolását. A pozitívra javított kilátás tükrözi emellett a szerb jegybank által a monetáris politika és az inflációkövető rendszer hitelességének és hatékonyságának javítására tett lépéseket - áll az S&P indoklásában.

A hitelminosítő hangsúlyozza emellett, hogy az inflációs várakozások jól rögzítettek, az árfolyamrendszer viszonylag rugalmas, a jórészt külföldi tulajdonú bankszektor immár erősebb lábakon áll, a nem teljesítő kinnlevőség-állomány jelentősen csökkent, a hitelkihelyezés gyorsuló ütemben bővül.

Az S&P szerint a szerb gazdaság középtávú növekedési kilátásai pozitívnak tűnnek. A hitelminosítő a 2019-2021-es időszakra éves átlagban 3 százalékos növekedési ütemekkel számol.

Mindemellett a szerb államadósság csaknem 75 százaléka jórészt euróban és dollárban denominált devizaadósság, ezért a szerb közadósság-állomány érzékeny az esetleges devizaárfolyam-sokkokra - áll a hitelminosítő elemzésében. 

Szerbia
Standard & Poor's

Most

Népszerű

Családi ház égett le Kishegyesen

Leégett a Csőke házaspár családi háza a Deák Ferenc utcában Kishegyesen. Kedden este 17 óra környékén ütött ki a tűz a kazánházában, majd átterjedt a tetőszerkezetre.

Baleset a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

Súlyos iskolai balesethez riasztották tegnap kora délután a zentai mentőszolgálatot. Egy kisfiú zuhant le a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola lépcsőjéről, aki súlyos sérüléseket szenvedett.