Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Próbaterhelés alatt a Belgrád-Újvidék gyorsvasútszakasz

2022.01.18
21:39
Forrás
Pannon RTV
Hétfőn megkezdték a dinamikus próbaterhelést a Belgrád és Újvidék közötti gyorsvasúton.

Emiatt február 4-ig a reggel fél héttől délután fél hatig tartó időszakban szünetel majd a forgalom. A Belgrád–Ópázova–Újvidék vonalon a tesztelés idejére teljesen felfüggesztik a forgalmat. Ha minden a tervek szerint alakul, márciusban már utasok is közlekedhetnek a gyorsvasúton.

Pannon RTV

A gyorsvasút dinamikus tesztelését a Szerbiai Vasúti Infrastruktúra végzi egy német céggel együttműködve. A tesztelést szakaszosan végzik el a Belgrád-Újvidék gyorsvasút teljes hosszában. A tervek szerint a tesztelési szakasz február 4-ig tart, márciusban pedig már utasok is közlekedhetnek majd a gyorsvasúton. Szerbia három, a svájci Stadler által gyártott emeletes vonatot vásárolt, ezekkel közlekedhetnek már az utasok. A belgrádiak közül sokan várják már, hogy vonattal fél óra alatt Újvidékre utazhassanak. 

Pannon RTV

A vonatok akár 200 km/h-ás sebességgel is közlekedhetnek. Ezt maga Aleksandar Vučić szerb államfő mondta tavaly októberben, az első megvásárolt emeletes gyorsvonat átadásakor.

Pannon RTV

A svájci Stadler által gyártott vonatok kétszintesek, 316 férőhelyesek, van bennük minibár és internet-hozzáférés is. Azt, hogy márciusban elindulhat a személyi forgalom a Belgrádot és Újvidéket összekötő szakaszon Tomislav Momirović is megerősítette. A szerb közlekedési miniszter akkor elmondta: a svájci gyártmányú vonatokat a következő hetekben szállítják le. Kiemelte, hogy a Belgrád és Budapest közötti gyorsvasút további részeit is építik és ígéretet tett, hogy három éven belül a szerb oldalon biztosan elkészül a beruházás.

Pannon RTV

Ami a Belgrádot és Újvidéket összekötő szakaszt illeti: a menetidő nagyjából fél óra lesz. A jegy a tervek szerint 1000 dinárba kerül majd. A vonat kétszer teszi meg a távot naponta a két város között. Lesz ugyanakkor olcsóbb verzió is, amely gyakrabban közlekedik majd, és több településen is megáll, ennek menetideje nagyjából 50 perc lesz.

Belgrád
Belgrád-Újvidék
Belgrád-Újvidék gyorsvasút
Belgrád-Újvidék vaútvonal
gyorsvasút
gyorsvasút
vasút
vonat

Most

18:18, Frissítve: 18:28

Spanyol Nagydíj - Leclerc a pole pozícióban

A világbajnoki pontversenyt vezető Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj időmérő edzését, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd meg az első rajtkockából.

Népszerű