Ugrás a tartalomra
Szerződésaláírás
Pannon RTV

A Prosperitati házvásárlási pályázatának nyertesei írták alá ma a szerződéseket

2017-12-15
18:10
2017-12-15
19:10
Forrás
Pannon RTV
A Prosperitati Alapítvány negyedik pályázati körében meghirdetett, Falusi házak vásárlását célzó vissza nem térítendő támogatás 65 nyertes pályázójával írtak alá szerződést Szabadkán.

A Prosperitati Alapítvány negyedik pályázati körében meghirdetett, Falusi házak vásárlását célzó vissza nem térítendő támogatásra megszületett pályázati döntések eredményeként 65 nyertes pályázóval írtak alá szerződést Szabadkán. Az eseményen jelen volt Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, valamint Magyar Levente. Magyarország külgazdasági és külügyminiszter-helyettese kiemelte: a mezőgazdaság volt végig a vezérfonala ennek a programnak, ezért is hirdették meg a falusi házvásárlási pályázatot, hogy a vidéken boldogulni kívánó, mezőgazdasági termeléssel foglalkozó vajdasági magyar fiatalokat támogassák.

Nyertes pályázók

Juhász Klaudia, Magyarkanizsa: „Magyarkanizsán vásárolunk egy házat, kinn az 5-ik kerületben, és gazdálkodni szeretnénk, állatokat szeretnénk nevelni.”

Móric Orsolya, Bácskossuthfalva: „Mi nagyon szeretnénk itthon maradni, nincs tervünkben, szándékunkban elköltözni. Mi itt nőttünk föl, itt akarunk élni, boldogulni. És ez nagyon nagy segítség, a családi ház.”

Rakk Tamás, Bajsa: „Bajsán veszünk házat, kész házat, 1968-ban épült ház, már hét éve nem lakott, tehát felújításra szorul, és nagy gazdasági udvarral rendelkezik, ami szintén fontos számunkra, mivel én a mezőgazdaságban tevékenykedem.”

318-an pályáztak falusi házvásárlásra, a következő elbírálási kör januárban lesz. Közben fut és december 20-án zárul a földvásárlási program. Az elmúlt két évben 40 milliárd forinttal támogatták a vajdasági magyar gazdálkodókat, ebből 10 milliárdot a vállalkozók kaptak, 30 milliárd forintot pedig nagyberuházásokra fordítottak. A továbbiakban a kisgazdaságok is anyaországi pénzeszközökhöz juthatnak majd - hangsúlyozta Magyar Levente. Mindez a magyar-szerb gazdasági kapcsolatok erősítéséhez is hozzájárul, mert a magyar pénzeket teljes egészében Szerbiában fektetik be - tette hozzá a magyar külgazdasági és külügyminiszter-helyettes.

Magyar Levente beszél

Magyar Levente, külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, Magyarország: „Mi érdekeltek vagyunk abban, azon túl, hogy a magyarság jóléte is fontos, abban, hogy Szerbia is erősödjön. Mi egy erős és prosperáló Szerbiát szeretnénk látni, és ehhez azt a hozzájárulást, ami erőnkből telik, megteszünk, és a jövőben is meg fogunk tenni. Különösképpen annak a baráti és partneri viszonynak a szellemében, amelyik az utóbbi időszakban jellemezte és ma is jellemzi a kétoldalú kapcsolatokat.”

Pásztor István beszél

Pásztor István köszönetet mondott Magyarország kormányának, amiért a vajdasági magyarságot a szülőföldjén való boldogulásában támogatja. Mert rengetegen elmentek, de még mindig rengetegen maradtunk - emelte ki a VMSZ elnöke, és egy újabb felhívásról számolt be: „A nyár folyamán tíz feldolgozóval írtunk alá kapacitásfejlesztésről szóló pályázatot. Ezek a feldolgozók integrátori rendszert kívánnak létrehozni. És ez a felhívás arról szól, hogy a potenciális beszállítók kiknek jelentkezhetnek annak érdekében, hogy beszállítói, hosszútávú integrátori szerződést tudjanak kötni a feldolgozókkal.

A következő pályázat, amit a jövő év első negyedében hirdetnek meg, azokat célozza, akiknek szerződésük lesz az integrátorokkal. Márciustól pedig beindulhat a turizmusfejlesztési stratégia megvalósítása is.

Szabadka
Prosperitati
falusi házak vásárlása
pályázta
nyertes
Pásztor István
Magyar Levente
Juhász Bálint

Most

07:25

Búvárfilmek Palicson

A belgrádi búvárfilmek fesztiváljának alkotásait mutatták be a közönségnek tegnap este a palicsi Abbázia Moziban.

Népszerű