Ugrás a tartalomra
Pixabay/Hans/illusztráció

Provance-i hangulat költözik Zombor környékére

2019.10.25
08:54
2019.10.25
17:42
Forrás
Pannon RTV
Hamarosan levendula ültetvények ékesítik a Zombor környéki szántóföldeket egy IPA-határon átnyúló pályázatnak köszönhetően.

Levendulatermesztést, és az abból készült termékek piacon való értékesítését tanítanák meg a környék falvaiban élő nőknek. A projekt célja, hogy a szerb-magyar határ mentén lakók életminőségén javítsanak az önfoglalkoztatás segítségével.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Kiemelt lehetőséget kínálhat a levendula termesztése és annak feldolgozása a Zombor környéki falvakban élő nőknek. Varga Gulyás Mónika számára azért lenne hasznos ez a terv, mert jó fizetés kiegészítést lát benne: „Kicsi falvakról van szó, ahol sok munkanélküli nő van, és nemcsak a szakképzetlenség miatt, hanem az egész ország helyzete miatt. Számomra is azért kedves ez a történet, mert, aki itt szeretne maradni, annak ez egy jó lehetőség.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Bálint Valéria már eddig is egy sikeres gazdaságot vezetett, a levendula termesztéssel pedig tovább bővítené azt. Szerinte kiemelkedően fontos, hogy gyarapítsák a falvakban élő nők vállalkozással kapcsolatos tudását, mivel ez nélkülözhetetlen az élethelyzet javítása szempontjából: „A kistermelőknek nincs elég pénzük ahhoz, hogy valamit elkezdjenek. De most, hogy segítséget kapnak, el tudják kezdeni, aztán tudnak vele dolgozni és elég egyszerű a munkája, és csak munkaerő kell. Munka erő van, de nincs mit dolgozni.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Zombor városának kötelessége felkarolni a vidéki nőket - hangsúlyozta a projekt nyitó rendezvényén Pribilla Attila, Zombor segédpolgármestere: „Szervezett formában segítünk nekik, vagyis először a szociális központtól megkaptuk az ő használóiknak és azoknak a hölgyeknek a nevét, akik például maguk nevelik a gyerekeiket, vagy nehezebb sorsúak, hogy lehetőséget adjunk nekik.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A Lavangrad Civil Szervezet megalakulásával a jövőben a vidéki nők is több lehetőséghez juthatnak - szögezte le Pribilla Attila.

Zombor
levendula
IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program
Pribilla Attila

Most

21:26, Frissítve: 21:52

Oltásra buzdít a VIFÓ elnöke

Az elmúlt fél évben megnőtt a fiatalok oltási kedve, egyre többen veszik fel már a harmadik oltást is, viszont még mindig sok a tenni való - jelentette ki a Közügyekben Szollár Ádám, a VIFÓ elnöke.
18:54, Frissítve: 19:03

Magyarország legnépszerűbb úti céljai

Magyarországon mindenszentek hosszú hétvégéjét sokan utazással töltik: Eger, Gyula, Budapest, Hajdúszoboszló és Pécs vonzza a legtöbb vendéget. Az októberi foglalások darabszáma már felülmúlta a tavalyi és a 2019-es számokat a Szallas.hu szerint.

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.