Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kucor Dejan

Rágcsálók tizedelik a termést

2023.06.03
15:07
2023.06.03
16:09
Forrás
Pannon RTV
Mezei pockok és egerek tizedelik az árpa, búza és olajrepce parcellákat Topolya községben.

Az évnek ebben a szakaszában már tehetetlenek a gazdák a rendkívül gyorsan szaporodó rágcsálókkal szemben. Sokan az aratást sem várják meg, már most silóba kerülnek a kultúrák a nagyobb kár elkerülése érdekében.

Topolya községben, Zentagunaras határában okoztak legnagyobb gondot a rágcsálók. Ebben az árpaparcellában is hatalmas foltokban látjuk, hogy teljesen letarolták a termést, apró darabokra darálják.

Balog Tibor zentagunarasi gazda nem várta meg a 3-4 hét múlva esedékes árpaaratást. Annak érdekében, hogy ne keletkezzen nagyobb kár, lesilóztatta a terményt. Kiemelte: minden évben jelen vannak a mezei pockok és az egerek is, de eddig a lyukakba helyezett mérgek hatásosnak bizonyultak. A gazda hangsúlyozta: ilyen mértékű rágcsálóinváziót még nem látott a környéken. A szépen zöldellő búzájában is megjelentek a kártevők, ahogy a szomszédos parcellákon lévő repcében is rengeteg a pocok és egérlyuk: „A permetezést végeztem, akkor a traktorból már láttam, hogy foltok jelentkeztek, a rágcsálók elkezdték ritkítani a vetést, és akkor láttam, hogy valamit tenni kell. Próbáltunk rakni a lyukakba a foltok helyén csalikat, egy idő múlva, mintha eltűntek volna, aztán egy idő múlva újra láttam, hogy jelentkeznek ezek a foltok. Akkor már olyan nagy mértékben jelentkezett, hogy már hiába mérgeztük a lyukakat, nem értünk el vele semmit szinte.”

Nem tipikus jelenség, hogy az évnek ebben az időszakában ennyi rágcsáló van a szántóföldeken. Az enyhe őszi és téli időjárás, a redukált művelésmód és a beszántatlan területek okozhatták a mezei pockok és egerek ilyen mértékű elszaporodását - emelte ki Barcsik Márta, növényvédő szakember. Kiemelte: miután a gondozatlan földeket felszántották vagy feltárcsázták, a rágcsálók átvándoroltak a búzákba, árpákba és az olajrepcékbe: „Az olajrepce levelei jobban fedik az egérbejáratokat, lyukakat és nehezebb őket észrevenni.  Aki nem járta át a parcellát, nem biztos, hogy észrevette. Amikor ezek a rágcsálók megjelentek, a mezei egérre és pocokra gondolok a kalászosokban, akkor már nagyok voltak, nehezebben lehetett őket észrevenni, és sajnos azt kell mondanom, hogy nem is tudunk velük mit kezdeni.”

A szakember kiemelte, hogy az utóbbi években az is gondot okoz, hogy egyre kevesebb természetes ellenséggel találkoznak a rágcsálók a szántóföldeken. Rókából és ragadozómadarakból is egyre kevesebb van a vajdasági határban.

egér
rágcsáló
mezei pocok
Topolya

Most

15:39, Frissítve: 16:05

Lóversenyt tartottak Zobnaticán

A versenyre az ország több pontjáról érkeztek résztvevők, de érdeklődők is. Hat galoppfutamon ötven ló és lovasa állt rajthoz. Az év harmadik lóversenyének legnagyobb nyereménye 1 millió 250 ezer dinár volt.
14:50, Frissítve: 16:08

Király Ilona asztalitenisz emléktorna Csókán

A versenyre Újvidékről és Magyarországról is érkeztek sportolók. Az esemény célja, hogy a sport szeretete és népszerűsítése mellett, méltó emléket állítsanak egy olyan nagyszerű sportolónak és edzőnek, mint Király Ilona-Piki volt.
12:38, Frissítve: 16:27

Megszentelték a terményt Horgoson

Megszentelték a terményt Horgoson, a Havas Boldogasszony-templomban. Az esemény a Szüreti Napok egyik legrégebbi és legnagyobb hagyománnyal rendelkező kísérőprogramja.

Népszerű

Október elsejétől érvényesek a nyugdíjas kártyák

Október elsejétől érvényesek az új nyugdíjas kártyák. Ezzel kapcsolatban ma újabb 16 intézménnyel írt alá szerződést a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap. A kártya felmutatásával a nyugdíjasok kedvezményeket kaphatnak.

Újabb olcsóbb termékek a boltok polcain

Újabb 16 termékkel bővült a Jobb ár, vagyis a Bolja cena akció listája. Mától így már összesen 36 árucikket vásárolhatunk olcsóbban a programban résztvevő boltokban.