Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Rekordidő alatt szétkapkodták az üdülési utalványokat

2023.01.15
07:10
2023.01.15
18:09
Forrás
Pannon RTV
Céljuk a belföldi utazások népszerűsítése.

Elfogytak a szerbiai üdülési utalványok. Azokat rekordidő, vagyis két nap alatt kiosztották. A Turisztikai, Kereskedelmi és Telekommunikációs minisztérium 100 000, darabonként 5000 dinár értékű utalványt biztosított, amelynek célja a belföldi utazások népszerűsítése.

Leginkább a nyugdíjasok vették igénybe a kedvezményt, emellett egyebek között egyetemisták és azok a munkahellyel rendelkező személyek is jelentkezhettek, akiknek a keresete nem haladja meg a 70 ezer dinárt.

Varga Gajić Sára, Újvidék: „Ezt nagyon jó lépésnek tartom, a szerbiai turisztikai minisztériumnak a lehetőségét. A vaucsereket használtam visszamenőleg három éve, és mind a háromszor a Ždrelo fürdőben voltunk.”

A lakosok több mint 3000 szerbiai vendéglátóhely kínálatából válogathattak. A legvonzóbb célpontok a gyógyfürdők voltak, különösen Sokobanja és Vrnjačka Banja, valamint Zlatibor, Tara és Divčibare. A szállás keresésében a turisztikai irodákhoz is fordulhattak segítségért az igénylők.

Milijana Glamočak, egy újvidéki turisztikai iroda igazgatója: „Akikkel együttműködünk, azok a gyógyfürdőkben és a hegyekben található szállodák. Ezek a legkeresettebb úti célok is. Az ügynökségen keresztül ezek többnyire szállodai szállásfoglalások és az utalványok átvételére regisztrált magánszállások egy része. Tehát az ügyfélnek el kell jönnie hozzánk a foglalásért, át kell vennie az utalványt, majd az utalvány összegét levonjuk a teljes csomag összegéből.”

A szerb kormány már 9 éve segíti ilyen formában a belföldi turizmus fejlődését, de ez egyfajta harc a turizmuson belül tapasztalható szürkegazdasággal szemben - jelentette ki Husein Memić, idegenforgalmi miniszter.

„A 2022-es év rekordévnek számít a turistaforgalom mérésének minden paramétere szerint. Mind a devizabevétel, mind az éjszakázások száma, mind pedig a szerbiai és külföldi turisták érkezésének száma tekintetében is. 2 nagy projekt is folyamatban van, a palicsi aquapark kiépítése, 480 milliós beruházás, nemrég írtuk alá a szerződést erre a központra, és reméljük, hogy idén meg is nyílik. Idén először a hajóturizmusba is fektetünk, 224 milliót a Srebrno jezero-i kikötő építésére.”

Az illetékesek arra számítanak, hogy a koronavírus-járvány utóhatásai, valamint az orosz-ukrán háború nem nyomják majd rá túlságosan a bélyeget az idei turisztikai idényre.

üdülési utalvány
Rekordidő

Most

15:20, Frissítve: 16:28

Később érik a feketicsi meggy

A szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt a termés is károsodhat. A termelők szerint a gyümölcsöt az alacsony felvásárlási ár miatt nem érdemes eladni, ezért feldolgozva próbálják értékesíteni.

Népszerű