Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Rekordtermésre számíthatnak idén a kukorica- és szójatermelők

2020-08-08
12:12
2020-08-08
18:04
Forrás
Pannon RTV
Bár az augusztus még hozhat kellemetlen meglepetéseket, a gazdák remélik, hogy továbbra is kedvezően alakul a hőmérséklet. A felvásárlási árak még alakulóban vannak.

A legtöbb gazda idén nagyon jó kukoricahozamra számít. Köztük van Forgó Nándor, csantavéri termelő is, aki idén 26 holdon vetett kukoricát. Szerinte az árak majd annak függvényében alakulnak, hogy mekkora lesz a hozam. Mint mondja, általában bruttó 50-60 ezer dinárnál többre nem lehet számítani egy holdról.

"Jelenleg nagyon jó állapotban vannak, habár júliusban aggódtunk, hogy nem lesz eső, de most úgy néz ki, hogy jó termés ígérkezik. Nagyon szépen fejlődnek, és hogyha nem jön valami nagyon meleg, vagy zivatar, szél, akkor rekordtermésre számíthatunk az idén. Habár én nem mertem nagyon sűrűre ültetni, mert féltem, hogy szárazság lesz, de azért lesz jó termés."

Bár a kedvenc növényük a kukorica, minden évben vetnek szóját is – mondja Móricz Gizella, szenttamási termelő. Idén úgy tűnik, mindkettő jól fog teremni. Bár a szójának nem kedvezne most egy hosszabb ideig tartó forróság, mert csak augusztusban kezdi kinevelni a szemet. Az utóbbi években éppen emiatt tértek át a későbbi érésű szójafajtákra.

"Az év több esőt hozott, szépen néznek ki, tehát várható termés, most hogy rekordtermés-e, azt nem kell előre elkiabálni. Meg leszünk elégedve a 20-22 méteres terméshozammal is, csak az ára ez maradna, ami e pillanatban van, mert most 43 dinárt fizetnek a bent lévő, raktáron lévő szójáért. Reméljük, ezt megtartják az új szójára is, habár már előre le lehetett kötni a szóját, amiért csak 40 dinárt fizetnek."

A szabadkai Mezőgazdasági Szakszolgálat mintaparcelláin termesztenek idén szóját is, kukoricát is. Bognár Pásztor Hajnalka, növényvédő szakmérnök elmondta, ezeken a parcellákon a kukorica nagyon szépen fejlődik, 10 tonnán felüli hozamokra számítanak, de ez nem vonatkozik az egész régióra. Az észak-bácskai települések egyes gazdái arra panaszkodtak a szakszolgálatnak, hogy a csövek nem kötöttek meg úgy, ahogy kellett volna. Ezt valószínűleg a viszontagságos időjárás okozta.

"Ami meg szokta támadni a kukoricát, az a kukoricamoly, a gyapottok-bagolylepke lárvája. A Mezőgazdasági Szakszolgálatban meg vagyunk bízva egy olyan dologgal is, hogy kövessük ezeket a kártevőket. Most van jelenleg a kukoricamoly második nemzedékének a rajzása, és hát a magkukoricánál, illetve a csemegekukoricánál ilyenkor ajánlott egy kezelés. Mivel elég komplikált ezt véghez vinni, a merkantil kukoricánál ezt nem szoktuk ajánlani, nem szokott kifizetődő lenni."

A szakember szerint jó termés ígérkezik a szójaföldeken is, de Szabadkán és környékén nem várható rekordhozam. Mint mondja, Vajdaságban jellemzően Szenttamás, Verbász és Óbecse környékén termesztenek szóját, mert ott a talaj és az időjárás is jobban kedvez neki.

kukorica
szója
rekordtermés
mezőgazdaság
Szerbia

Most

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.
Számlák a borítékban

Már most kezdjék el gyűjteni a számlákat!

Harminc autót és tíz belgrádi lakást is lehet nyerni a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték újabb körében, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot Szerbiában.