Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Relatív a gabonafélék magasabb felvásárlási ára a termelők szerint

2021.09.28
13:38
2021.09.28
21:23
Forrás
Pannon RTV
Az eddigi évekhez képest sokkal magasabb áron vásárolják fel a gabonaféléket Magyarkanizsa községben, viszont az újratermelési anyagok árai is megduplázódtak - állítják a szakemberek.

Az illetékesek attól tartanak, hogy a magasabb felvásárlási ár a következő időszakban a vásárlóerő megcsappanásához vezet majd.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Közel egy éve, hogy elkezdett emelkedni a tengeri ára, majd ezt követte a többi kultúrnövény is. A termelők többsége akkor gondolkodás nélkül értékesítette a góréban vagy raktárban lévő terményt, hisz hosszú évek óta először érezték úgy, hogy reális áron kerül kifizetésre a hozam.

Madár József, termelő, Orom: „Ez relatív dolog, hogy magasabbak a felvásárlási árak, ugyanis ha viszonyítani kellene bizonyos dologhoz, akkor nem magasabb. Például a napraforgó most 56-57 dinár között mozog, és én emlékszem rá, hogy körülbelül tíz évvel ezelőtt is 53 dinárt kaptunk érte, csak akkor egy liter üzemanyag lehet, hogy volt 70 dinár most meg 170 dinár.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A termelők öröme nem sokáig tartott, hisz a felvásárlási árak növekedését követően drágult a vetőmag, a műtrágya és a vegyszer is. Az újratermelési anyagok ára szinte megduplázódott - nyilatkozta Vajda Bernárd oromi felvásárló: „Ma a műtrágya, a Map közel van a 90 dinárhoz, ez anno körülbelül 50 dinár volt. Úgyszintén az ureát 65 dinárért kínáljuk, emellett hiány is van belőle, tehát ez a tényező, ami generálja a műtrágya árát felfelé. A vetőmagok szintén nem olcsók. Gyakorlatilag nincs nekünk nagyobb jövedelmünk, nincs több pénzünk, csak nagyobb számokban tudunk beszélni.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A szerbiai felvásárlási árakat a világpiaci árak szabályozzák, és a termények zöme külföldre kerül. Bata Erzsébet a magyarkanizsai Gazdakör elnöke elmondta, az hogy emelkedtek a felvásárlási árak, előbb vagy utóbb egy lavinát indít el: „Azt tudni kell, hogyha a terményért magas árat fizetnek és egyre magasabbat, akkor itt tulajdonképpen pénzhígulás is be fog következni. Tehát ez azt jelenti, hogy a vásárlóerő csökken az üzletekben, növekednek az árak. Hiába magas a termény ára, mert ez közvetetten hat ki minden polgárra és minden polgár pénztárcájára.”

A gabonafélék felvásárlási ára tovább emelkedik - mondják a hozzáértők. Jelen pillanatban az új kukoricát 25 és 26 dinár közötti áron vásárolják fel, a napraforgót 58 dináros áron, míg a repce jelenlegi ára 64 dinár.

gabona
gabonaföld
gabonahozam
kukorica
termelő

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:47

Orbán Viktor bemutatta kormánya szerkezetét

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedd reggel bemutatta a Fidesz-KDNP frakciószövetségnek kormánya szerkezetét, a minisztereket és ismertette feladataikat - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Népszerű