Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Reneszánszát éli a vert falú ház és a vályogépítészet

2019-09-10
13:46
2019-09-10
19:50
Forrás
Pannon RTV
A környezettudatos építkezést szem előtt tartva újra felbukkannak a rég elfelejtett ősi technikák, amelyek nem mellesleg költséghatékonyak is.

Vajdaságban is egyre több hírt hallani arról, hogy természetbarát anyagokból, önállóan alkotnak új építményeket.

Víz, agyagos föld a megfelelő arányban és már kész is a tökéletes kötőanyag.

A hozzáértők szerint nem lehet túl híg, de túl sűrű se. Akkor igazán jó a keverék állaga, ha a joghurtra emlékeztet. Ezután már csak tégla kell és kezdhetjük is a rétegezést.

Pofon egyszerű, mégis bármit felépíthetünk ezzel az technikával, na meg persze sok-sok odafigyeléssel és munkával - magyarázta Horvát Péter, aki barátjának segít az építkezésen: „Ez az épület mögött van egy úgynevezett sárgaföld bánya. Nagyon jó, elsőosztályú föld. Amint látszik is, ez pont erre való. Mélyen van egy kissé, de megoldható minden.”

A Tornyos mellett fekvő tanya 1955 óta Kalmárék tulajdonában van. A most hetven éves László itt nőt fel. Emlékeiben még élnek a régi vert falú házak. Manapság szomorúan tapasztalja, hogy a fiatalabb generáció már sehol nem láthatja a hagyományos építészet remekeit. Ezért is döntött úgy, hogy téglából és agyagos földből felépíti a saját tájházát: „Évek során idős falverőktől gyűjtöttem az adatokat, meg az anyagiakat, hogy hogy is megy a döngölt földből a ház, meg ilyenbe is nőttem fel. Úgy néztem, hogy jó ez a vert falú ház. Évszázadokig bírja.”

Az építkezésen kőműves nem vesz részt. A tájházat két évvel ezelőtt kezdték el építeni, barátok, szomszédok segítségével.

Az elkészült épület a tulajdonos szerint remek lehetőséget kínál majd azok számára, akik a falusi turizmus iránt érdeklődnek. Emellett szeretné felhívni a figyelmet, hogy teljesen természetbarát anyagokból is remek házakat lehet építeni és nem mellesleg anyagilag is sokkal jobban megéri.

vert falú ház
vályogépítészet

Most

22:57

Akvarell városképek

A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban nyílt meg Kovács Flórián akvarellfestő első festménykiállítása. Flórián elsősorban fényképész és a fotói kiindulópontot jelentenek a festészetében is.
22:07, Frissítve: 22:53

Falusi turizmus Kisoroszon

Egyre népszerűbb a falusi turizmus. A csendes kis vidéki élet teljesen kikapcsolja az embert, emellett jobban megismerheti a helyiek szokásait és hagyományait.

Népszerű