Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Sertés- és Juh Kiállítás Pacséron

2018-08-25
12:10
2018-08-25
20:47
Forrás
Pannon RTV
Állatbemutatót, szakmai tanácsadást valamint főzőversenyt szerveztek Pacséron a Sertés- és Juh Kiállításon. A környékre jellemző disznó- és birkafajtákkal is megismerkedhettek a résztvevők.
juh

A pacséri kiállításon hat juh és hét sertésfajtát mutattak be. A kiállítás érdekessége egy topolyai mangalicakoca nyolc kismalacával.

mangalica

A bizonytalan és ingadozó sertésfelvásárlási ár miatt a kistermelők egyre nehezebben tudnak fennmaradni - mondják a gazdák. Mikuska Csaba, elnök, Topolyai Sertéstenyésztők Egyesülete, Topolya: „Nincs egy hosszútávú stratégia, amire tudnánk alapozni, itt két hónap alatt változik az ár. Ötven, száz, kétszáz százalékos esést és emelkedést. Az emelkedések sajnos egy-két hetet tartanak, a mélypontok pedig több hónapot tartanak.

sertések

A juhtenyésztés fellendülőben van. Egyes gazdák úgy vélik, több lehetőség van ebben az ágazatban, mint a sertéstenyésztésben. Az állami támogatás jelenleg 7000 dinár tenyészállatonként. Fremond Csaba, juhtenyésztő, Pacsér: „Tíz birka után jár a támogatás, tíz törzskönyves birka után, nekem most hat darabom van, most mindent meghagyok, ami ellik remélem, hogy nőstények és két-három éven belül remélem, hogy nekem is járni fog a támogatás.”

juhok

A kiállításra Topolya község településeiről, Zentáról és Szabadkáról érkeztek a vendégek. A meghívott szakemberektől az aktuális kérdésekről is érdeklődhettek a termelők. Miklós József, elnök, Mezőgazdasági Termelők Egyesülete, Pacsér: „A topolyai, a zentai, a szabadkai szakszolgálatból is részt vesznek, akik már ismerik mindenki a saját községéből jövő termelőit, ugyanúgy ők is itt el tudnak velük beszélgetni, a tapasztalatokat átadni, igen hasznos, kellemes egész napot el tudunk itt tölteni.”

A pacséri Sertés- és Juh Kiállításon 38 bográcsban főtt a pörkölt, csaknem hétszáz résztvevő számára.

bogrács

A rendezvényt a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság, a topolyai önkormányzat, a pacséri helyi közösség és magáncégek támogatták.

Pacsér
sertés
juh
kiállítás
mangalica

Most

22:43

Enyhítések kezdődnek Angliában

A brit kormány tájékoztatása szerint fokozatosan újranyithatnak Angliában a koronavírus-járvány miatt március óta zárva tartó szabadtéri színpadok, edzőtermek, uszodák és szépségszalonok.
20:44, Frissítve: 20:53

Békés tüntetés volt Szabadkán

Egy közösségi oldalon megjelent felhívásra nagyjából száz szabadkai polgár csatlakozott a belgrádi tüntetésekhez csütörtökön este az észak-bácskai városban.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.