Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Silány termés, alacsony felvásárlási ár

2022.07.03
13:16
2022.07.03
16:48
Forrás
Pannon RTV
Az árpa minősége a tavalyinál sokkal rosszabb lett - mondják a magyarkanizsai gazdák.

Lassan a végéhez közeledik az aratás Magyarkanizsa Községben. A terméshozam a búza és az árpa esetében is holdanként 15 és 30 mázsa között mozog. Az árpa minősége a tavalyinál sokkal rosszabb lett, és a felvásárlása is leállt, míg a búza ára 33 és 35 dinár között mozog.

A Tisza-menti községben június elején kezdődött az aratás. A gazdák azt mondják elégedetlenek az árpa hozamával. A betakarított gabona minősége és mennyisége nem közelítette meg a tavalyiét. A felvásárlási ár kezdetben 36 dinár volt, ami napokon belül csökkenni kezdett, de volt olyan termelő is, aki már nem tudta eladni a terményt, ugyanis a felvásárlás megszűnt.

Pannon RTV

Madár József, termelő: "Az árpát mindig úgy mondtuk a kollégákkal, hogy ha az árpa kikalászol, akkor megtermett, viszont ebben az évben nem ez történt. Az árpa kikalászolt, ligetenként, persze nem minden parcellában, de sok helyen tetőtől – talpig elszáradt, a hozam is nagyon kicsi lett és amit eddig még sosem mértek a minőségét, a grammját neki. Volt olyan aminek meg sem lehetett mérni, szinte a zabra hasonlított."

Az árpa holdanként átlagosan 20 mázsával termett, viszont a búza esetében sem számolhatunk sokkal magasabb terméshozammal. Ez a kultúra sajnos az elmúlt időszakban igencsak háttérbe szorult, hisz hiába volt évekkel ezelőtt jó termés, miközben az ára alacsony volt. Ebben az évben, viszont pont fordítva történt minden.

Pannon RTV

Borsos Csaba, felvásárló: "A búzát kezdtük vásárolni háromféle áron vásárolunk, mert háromféleképp vásároljuk 35,36,37 dináros áron kezdtük vásárolni. Volt egy bizonyos mennyiség amit cégünk értékesített még jobb áron, de miután ez megtelt akkor 33,34,35 dináros árra vettük vissza az árat, mivel ennek az árnak a függvényében tudtunk mi is értékesíteni."

A gazdáknak ez a terméshozam és felvásárlási ár mellett a bérelt földek után járó összeg kifizetése is gondot okoz. Sok esetben 10-15 mázsa búza árát kell nekik árendaként fizetni egy hold földre.

aratás
ár
árpa
búza
felvásárlási ár
Magyarkanizsa

Most

07:25, Frissítve: 08:35

Johnny Depp Modiglianiról forgat filmet

Johnny Depp 25 év kihagyás után ismét rendez: a sztár az olasz festőművész és szobrász Amedeo Modiglianiról készít játékfilmet - számolt be róla a The Hollywood Reporter.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.