Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Sok a temetés, gond van a koporsóellátással

2022.01.18
21:12
Forrás
Pannon RTV
Nőtt a kereslet és csökkent az ellátás üteme – sok mindenre igaz ez az elmúlt időszakban, és így van ez a temetkezéseknél is. Vajdaságban a temetkezési vállalkozásoknak jóval előre kell tervezniük, nehogy koporsó nélkül maradjanak.

A koronavírus miatt több városban megkétszereződött a temetések száma, ami komoly beszerzési nehézségeket eredményezett a piacon. 

Pannon RTV

Nehéz beszerezni a koporsókat Vajdaság-szerte. Akár három hónap is lehet a várakozási idő a temetkezési vállalkozóknak. Megpróbáltunk utánajárni, hogy mi ennek az oka. A topolyai Uslugában kezdtük az utunkat, a gyár piacvezető Szerbiában a temetkezési kellékek gyártásában. 

A koporsógyártást illetően Szerbiában az egyik legnagyobb hagyománnyal a topolyai Usluga gyár rendelkezik, amely immár 63 éve látja el az országot koporsókkal és különféle temetkezési kellékekkel. A farönkök megvásárlása után a teljes gyártás helyben történik, fejfákat, bádogbetéteket, textilbetéteket is készítenek. Még Hollandiából és Montenegróból is vannak megrendelőik. Kókai Mernyák Melinda, a gyár igazgatója elmondta, ők is érzékelik az igény növekedését, azonban a folyamatos átszervezéseknek, illetve korszerűsítéseknek köszönhetően, növelni tudták a termelékenységet. Munkásaik száma a száz főt is meghaladja, így naponta akár nyolcvan koporsó is elkészül a gyárban: „Az utóbbi két évben 25 százalékkal növeltük meg a termelékenységet, ez az új gépeknek köszönhető, illetve a tavalyi év második felében új gépeket vásároltunk, amelyeknek az alkalmazásával 2022-ben 30 százalékkal szeretnénk megemelni a termelékenységet.”

Pannon RTV

Azonban minden igyekezet hiábavaló, a temetkezési vállalkozók így is nehézségekbe ütköznek. 

Lackó Tünde, temerini temetkezési vállalkozó tavaly január óta érzékeli a változásokat. Eleinte főként a különleges koporsókat illetően akadtak nehézségei, mint például a tölgyfakoporsó, vagy egy túlsúlyos embernek való koporsó, az utóbbi időkben azonban kitolódtak a határidők a megszokott termékek rendelésénél is: „Tavaly decemberben döbbentem meg, hogy december 10-e körül rendeltem egy nagyobb szállítmányt, és az ellátóm azt mondta, hogy egy hónapon belül tudja körülbelül hozni. Elmúlt az egy hónap, türelmesen vártam, nem jelentkezett. Már ez is furcsa volt, mert egyébként azért megbecsüljük egymást, legalábbis szólunk egymásnak, ha valami gond van, és akkor ráírtam, hogy mi történt, mikorra várhatom. Egy őszinte asszony, ő bevallotta, hogy nem is tud időpontot mondani nekem, de megmondja őszintén, hogy nagy gondjai vannak, tehát fa anyaga van, tudná készíteni, de nem nagyon kap munkásokat, meg rettentően megnőtt nála a kereslet a koporsók iránt, 100 százalékban. Aztán fölhívtam egy nagyobb ellátót, ott se ígértek időpontot.” 

A temerini temetkezési vállalkozó elmondta, hogy ilyen esetekben sokat számít, ha az embernek van rutinja, az ismeretség, a hosszú évek befektetett munkája meghálálja magát. Ezután a temetőcsőszhöz vezetett utunk, hogy még tisztább képet kapjunk, megkérdezzük ők mit tapasztaltak. Őrlés János elmondta, Temerinben alig győzték a sírokat ásni, annyi volt a temetés: „Sajnos a Covid miatt megnőtt Temerinben is az elhalálozások száma, és rengeteg a fiatal. 40-60 évesig rengeteg embert eltemetünk. Volt olyan esetünk, hogy egy nap temettük az édesanyát és a fiát. Sajnos, hogy ilyenek is vannak, hogy hat hónap alatt az édesapa, az édesanya és a gyerek is elment egy családban.”

Pannon RTV

A topolyai Komgrád Kommunális Közvállalat temető munkavezetője is jelentős növekedésről számolt be. Németh Norbert elmondta, főként a koronavírusos esetek növelték a temetések számát Topolyán is: „Az utóbbi három év statisztikáit tekintve nagyon növekedtek a temetkezési számok sajnos. 2019-ben 190 temetésünk volt, 2020-ban 263, a tavalyi éveben nagyon megugrott a temetések száma, 308 temetésünk volt.”

Az utóbbi időben tapasztalható fennakadások a koporsórendelést illetően tehát nem csupán az elhalálozások növekedésének köszönhetőek. Miután a járvány és a sok haláleset már tavaly óta beszerzési nehézségeket okoz, a vállalkozók most már előre készülnek, igyekeznek raktározni, hogy ne maradjanak koporsó nélkül.

koporsó
temetés
halottak
vállalkozás
vállalkozó
Topolya
Temerin

Most

18:18, Frissítve: 18:28

Spanyol Nagydíj - Leclerc a pole pozícióban

A világbajnoki pontversenyt vezető Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj időmérő edzését, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd meg az első rajtkockából.

Népszerű