Ugrás a tartalomra
sertéshús
Pannon RTV

Sokkal több sertéshúst importálunk, mint korábban

2017-11-01
13:42
2017-11-01
17:00
Forrás
Pannon RTV
Harminc százalékkal nőtt idén Szerbiában a sertéshús behozatal a tavalyi évhez viszonyítva. A malac- és a sertésárak jelentősen estek az utóbbi időben.

Az itthoni feldolgozóipar három százalékkal esett vissza - a Szerbiai Gazdasági Kamara adatai alapján. Környezetünkben mégis vannak olyan tenyésztők, akik bíznak az ágazat jövőjében és fejlesztik gazdaságukat.     

A csantavéri Forgó Lehel tíz anyaállatot tart. Bővíti gazdaságát. Ólakat épít és fiatal törzskönyvezett egyedeket vásárol. Habár bizakodó a jövőt illetően, mégis azt mondja, az elkövetkező időszak nehéz lesz az állattenyésztők számára. Forgó Lehel, sertéstenyésztő, Csantavér: „Malacokat adok el. Ennek például az ára az idén megközelítette a 280-300 dinárt is. Most ez csökkent 180-200 dinárra. Jelenleg ennyi a piaci ára itt Csantavéren. A fölvásárlók ennyiért vásárolják a malacokat. A hízó ára is jóval visszacsappant jóval, 60 dinárt legalább.”

Gazdag a kínálat sertéshúsból a szabadkai Tejpiacon. A hentesek friss árut adnak el és dolgoznak fel. Azt mondják, a vásárlókon múlik, hogy az itthoni vagy a külföldi portékát részesítik-e előnyben. Martin Vidaković, hentes, Szabadka: „Minden vevőnek megvan a sajátja. Ha nekik megfelel az, amit behoznak, akkor oda megy, mert olcsóbb. Ha párszor kitolnak vele, többet nem megy oda és kész.”

Országos adatok szerint nagy válságban van a térségünkben nagy múltra visszatekintő sertéstenyésztés. Az egy főre jutó éves disznóhúsfogyasztás a tavalyi 16 és fél kilogrammról 14 és félre esett vissza. Ezt tetézi az egyre növekvő behozatal. Nenad Budimović, titkár, Szerbiai Gazdasági Kamara: „Ami az idei évet illeti, a sertéshús behozatala 30 százalékkal magasabb, mint a tavalyi év ugyanezen periódusában volt. Az első hét hónapban mintegy 13 ezer tonna disznóhúst hoztunk be. Ennek az oka főleg a hízó magas ára, ami egész évben jellemző volt.”

Fagyasztott sertéshúst főleg Németországból és Magyarországról hoznak be Szerbiába, míg az itt megtermelt húst elsősorban Oroszországba szállítják. A Mezőgazdasági Minisztérium az itthoni tenyésztőket az állatállomány bővítésében és a felszerelések beszerzésében is támogatja. Nenad Katanić, mezőgazdasági segédminiszter, Szerbia: „A minisztérium számára fontos, hogy mielőbb meghozzunk a szabályzatot a sertéshús és hosszabb távon a marhahús osztályozására. Ez egy objektív mérce lesz a vágóhidak és a farmtulajdonosok, vagyis a sertéstenyésztők számára is.”

A tenyésztők és a hentesek szerint a hazai sertéshús sokkal jobb minőségű, mint a behozatali, ezért szigorúbb ellenőrzést várnak el a hatóságoktól.

sertéshús
import
szerbia

Most

13:35, Frissítve: 13:56

Mátyás király emlékév 2018-ban

Potápi Árpád János közölte: a Kárpát-medence magyarsága az emlékévhez kapcsolódva számos közös rendezvényt, konferenciát tart majd, kiállítást, illetve a fiataloknak történelmi versenyeket szerveznek.
13:09, Frissítve: 13:28

Lakásépítési projektbe kezd Szerbia

Tavaszra kezdik építeni hat városban a rendőröknek, a katonáknak és a biztonsági szolgálat alkalmazottainak szánt lakásokat – erősítette meg Aleksandar Vučić államfő.
12:58, Frissítve: 13:09

Putyin elrendelte az orosz csapatok visszavonását

Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légi támaszpontra.
11:53, Frissítve: 11:59

Vučić a francia elnökhöz utazik

Franciaországba utazik Aleksandar Vučić szerb államfő, este pedig kétoldalú tárgyalásokat folytat majd Emmanuel Macron francia elnökkel - írja a Tanjug.
11:07, Frissítve: 11:17

„Az emberekben ott van az önzetlen szeretet”

Őrizd a lángot! címmel tartott jótékonysági adventi koncertet az adai színházteremben Fehér Nóra énekesnő. Az est bevételét a súlyos betegségben szenvedő Orcsik Dorkának és családjának ajánlotta fel.

Népszerű