Ugrás a tartalomra
sertéshús
Pannon RTV

Sokkal több sertéshúst importálunk, mint korábban

2017-11-01
13:42
2017-11-01
17:00
Forrás
Pannon RTV
Harminc százalékkal nőtt idén Szerbiában a sertéshús behozatal a tavalyi évhez viszonyítva. A malac- és a sertésárak jelentősen estek az utóbbi időben.

Az itthoni feldolgozóipar három százalékkal esett vissza - a Szerbiai Gazdasági Kamara adatai alapján. Környezetünkben mégis vannak olyan tenyésztők, akik bíznak az ágazat jövőjében és fejlesztik gazdaságukat.     

A csantavéri Forgó Lehel tíz anyaállatot tart. Bővíti gazdaságát. Ólakat épít és fiatal törzskönyvezett egyedeket vásárol. Habár bizakodó a jövőt illetően, mégis azt mondja, az elkövetkező időszak nehéz lesz az állattenyésztők számára. Forgó Lehel, sertéstenyésztő, Csantavér: „Malacokat adok el. Ennek például az ára az idén megközelítette a 280-300 dinárt is. Most ez csökkent 180-200 dinárra. Jelenleg ennyi a piaci ára itt Csantavéren. A fölvásárlók ennyiért vásárolják a malacokat. A hízó ára is jóval visszacsappant jóval, 60 dinárt legalább.”

Gazdag a kínálat sertéshúsból a szabadkai Tejpiacon. A hentesek friss árut adnak el és dolgoznak fel. Azt mondják, a vásárlókon múlik, hogy az itthoni vagy a külföldi portékát részesítik-e előnyben. Martin Vidaković, hentes, Szabadka: „Minden vevőnek megvan a sajátja. Ha nekik megfelel az, amit behoznak, akkor oda megy, mert olcsóbb. Ha párszor kitolnak vele, többet nem megy oda és kész.”

Országos adatok szerint nagy válságban van a térségünkben nagy múltra visszatekintő sertéstenyésztés. Az egy főre jutó éves disznóhúsfogyasztás a tavalyi 16 és fél kilogrammról 14 és félre esett vissza. Ezt tetézi az egyre növekvő behozatal. Nenad Budimović, titkár, Szerbiai Gazdasági Kamara: „Ami az idei évet illeti, a sertéshús behozatala 30 százalékkal magasabb, mint a tavalyi év ugyanezen periódusában volt. Az első hét hónapban mintegy 13 ezer tonna disznóhúst hoztunk be. Ennek az oka főleg a hízó magas ára, ami egész évben jellemző volt.”

Fagyasztott sertéshúst főleg Németországból és Magyarországról hoznak be Szerbiába, míg az itt megtermelt húst elsősorban Oroszországba szállítják. A Mezőgazdasági Minisztérium az itthoni tenyésztőket az állatállomány bővítésében és a felszerelések beszerzésében is támogatja. Nenad Katanić, mezőgazdasági segédminiszter, Szerbia: „A minisztérium számára fontos, hogy mielőbb meghozzunk a szabályzatot a sertéshús és hosszabb távon a marhahús osztályozására. Ez egy objektív mérce lesz a vágóhidak és a farmtulajdonosok, vagyis a sertéstenyésztők számára is.”

A tenyésztők és a hentesek szerint a hazai sertéshús sokkal jobb minőségű, mint a behozatali, ezért szigorúbb ellenőrzést várnak el a hatóságoktól.

sertéshús
import
szerbia

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:23, Frissítve: 18:28

Ricciardo nyerte a szombati időmérőt

Daniel Ricciardo, a Red Bull ausztrál pilótája nyerte a Forma-1-es Monacói Nagydíj szombati időmérő edzését, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat majd az élről.
18:00, Frissítve: 23:27

Évadnyitó Motofest Újvidéken

Csaknem ezer motoros vonult végig szombaton Újvidék utcáin. Az NS Riders Motoros Klub 25. alkalommal tartotta meg az évadnyitó Motofestet. Az ideit a városi Vöröskereszttel együtt szervezték meg.
15:57, Frissítve: 16:05

Bombariadó Kijevben

Pár órával az esti Real Madrid-Liverpool Bajnokok Ligája-döntő előtt Kijevben bombariadó miatt ürítettek ki öt metróállomást és a környékét - írta a ukrán Interfax hírügynökség.

Népszerű