Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Stabil a dinár - januárban nőhet a minimálbér és a nyugdíjak

2020-10-20
20:25
2020-10-20
22:49
Forrás
Pannon RTV
Nem kell aggódni a dinár stabilitása vagy az infláció miatt - jelentette ki a szerb bankkormányzó. Ez jó jel a külföldi befektetőknek, de azoknak is, akik dinárban kapják meg bérüket.

A hazai valuta stabilitása az ország gazdaságának egyik legfontosabb mutatója. A monetáris és fiskális politika összehangolása, az államadósság szinten tartása, a gazdaság folyamatos növekedése az elmúlt időszakban hozzájárult, hogy a dinár árfolyama hosszú ideje nem változik jelentősen.

2016 októberében egy euróért 123,5 dinárt kellett fizetni, 2017-ben 119,5-öt, 2018-ban és 2019-ben is 118 dinár alatt maradt az euró árfolyama. Jelenleg pedig már egy jó ideje 117,5 dinár a középárfolyam.

A külföldi befektetők beruházásai nem csökkentek a koronavírus-járvány ideje alatt sem. 2020 első kilenc hónapjában mintegy 1,8 milliárd eurót fektettek be Szerbiában, az év végéig pedig várhatóan 2,3 milliárd euró lesz a külföldi beruházások értéke. A stabil árfolyam ezeknek a cégeknek komoly lehetőséget jelent.

Szerbiában várhatóan januártól emelik a minimálbért, a közszféra béreit és a nyugdíjakat is. A közgazdászok véleménye szerint ennek jó hatása lesz a gazdaságra, mert a lakosság várhatóan többet tud majd költeni, ami további gazdasági növekedést eredményezhet az országnak.

stabil
dinár
január
minimálbér
nyugdíj
gazdaság
befektető
külföldi

Most

22:06, Frissítve: 23:17

Ferencváros-Barcelona 0-3

Az FC Barcelona 3-0-ra legyőzte a budapesti Puskás Arénában a Ferencvárost a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában, így továbbra is százszázalékos teljesítménnyel vezeti a G-csoportot.
21:51, Frissítve: 21:59

Felére csökken a bérleti díj Belgrádban

Decemberben és januárban a bérleti díj felét kell majd fizetniük azoknak a belgrádi vendéglátóipari egységeknek, amelyek a város tulajdonában lévő üzlethelyiségekben működtetik vállalkozásukat – jelentette ki a szerb főváros alpolgármestere.
20:44, Frissítve: 20:54

Online nyílt nap a Kosztolányiban

A bemutatkozást mindenki megtekintheti, aki csütörtökön, december 3-án csatlakozik a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium Facebook-oldalán meghirdetett eseményhez.
18:41

WHO: Otthon is viseljünk maszkot!

Otthon is javasolt a védőmaszk viselése a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében, amikor az emberek vendégeket fogadnak, és nem tartható a szükséges távolság - figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet.
17:16, Frissítve: 21:20

A beutazókat is érinti a várható osztrák szigorítás

December hetedikétől több járványügyi szabályozás is módosul Ausztriában. Egyes esetekben oldanak a korlátozásokon, míg más esetekben szigorítás várható, amennyiben a kormány dönt róla. A szigorítás egyebek között a beutazókat is érinti.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.