Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Stabil a dinár - januárban nőhet a minimálbér és a nyugdíjak

2020-10-20
20:25
2020-10-20
22:49
Forrás
Pannon RTV
Nem kell aggódni a dinár stabilitása vagy az infláció miatt - jelentette ki a szerb bankkormányzó. Ez jó jel a külföldi befektetőknek, de azoknak is, akik dinárban kapják meg bérüket.
Pannon RTV

A hazai valuta stabilitása az ország gazdaságának egyik legfontosabb mutatója. A monetáris és fiskális politika összehangolása, az államadósság szinten tartása, a gazdaság folyamatos növekedése az elmúlt időszakban hozzájárult, hogy a dinár árfolyama hosszú ideje nem változik jelentősen.

2016 októberében egy euróért 123,5 dinárt kellett fizetni, 2017-ben 119,5-öt, 2018-ban és 2019-ben is 118 dinár alatt maradt az euró árfolyama. Jelenleg pedig már egy jó ideje 117,5 dinár a középárfolyam.

A külföldi befektetők beruházásai nem csökkentek a koronavírus-járvány ideje alatt sem. 2020 első kilenc hónapjában mintegy 1,8 milliárd eurót fektettek be Szerbiában, az év végéig pedig várhatóan 2,3 milliárd euró lesz a külföldi beruházások értéke. A stabil árfolyam ezeknek a cégeknek komoly lehetőséget jelent.

Szerbiában várhatóan januártól emelik a minimálbért, a közszféra béreit és a nyugdíjakat is. A közgazdászok véleménye szerint ennek jó hatása lesz a gazdaságra, mert a lakosság várhatóan többet tud majd költeni, ami további gazdasági növekedést eredményezhet az országnak.

stabil
dinár
január
minimálbér
nyugdíj
gazdaság
befektető
külföldi

Most

12:20, Frissítve: 12:35

Orbán: Közösen kell eldönteni, hogy hogyan nyitunk

Szükséges a konzultáció folytatása, mert közösen kell eldönteni, hogy hogyan nyitunk, hány lépésben, hány fokozatban, a védettségi igazolványhoz milyen kedvezményeket kapcsoljunk - mondta a magyar miniszterelnök, aki a leendő támogatásokról is szólt.
12:08, Frissítve: 12:28

Ferenc pápával találkozott Azbej Tristan Moszulban

Azbej Tristan, a magyar Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítésért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára a meghívott vendégek közül elsőként találkozott Ferenc pápával a katolikus egyházfő moszuli látogatásán.

Népszerű

Újabb szigorítások hétvégére

Döntött a szerbiai válságtörzs, szigorítások várnak ránk a hétvégén a koronavírus gyors terjedése miatt. Szombat déltől hétfő reggel 6 óráig csaknem minden bezár az országban. Az új intézkedéseket a Szerb Kormány is jóváhagyta.