Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Stratégia a szőlészet és a borászat fejlesztésére

2020.02.15
10:01
Forrás
Szerbiai RTV
Február végéig elfogadják a szőlészetekre és borászatokra vonatkozó fejlesztési stratégiát, amely a 2020 és 2030 közötti időszakra vonatkozik - jelentette ki Ana Brnabić szerb miniszterelnök.

300 millió eurós beruházást irányoznak elő ebben az ágazatban - tette hozzá. Ez az első alkalom, hogy tízéves fejlesztési stratégia készült, ami hozzájárul az ágazat fejlesztéséhez és a csúcsminőségű borok előállításához. Ezzel lehetővé válik a külföldi piacon való széleskörű megjelenés. A borászat éves szinten 26 százalékos növekedést jegyez, a borkivitel évről évre 20 százalékkal emelkedik Szerbiában. 2018-ban az ország 19 millió euró értékben exportált bort, de a kivitel növekedése révén a következő években ennél jobb eredmények várhatók. Az ágazatot állami támogatással, kedvezményekkel támogatják majd, sőt valószínűleg az EU-s alapok eszközeire is számíthatnak a gazdák - mondta a szerb miniszterelnök.

szőlészet
borászat

Most

16:13, Frissítve: 16:27

Mire figyeljünk két keréken?

Egyre több motorost csábít az utakra a nyárias időjárás. Ez pedig akarva akaratlanul magával vonzza azon balesetek számának növekedését, amelyekhez közük van a motorosoknak.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.