Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Szabadka fénykora - Lifka Sándorra emlékezünk

2020.10.13
13:19
2020.10.13
16:25
Forrás
Pannon RTV
Október 13-a a Vajdasági Magyar Mozgókép Napja. Megkoszorúzták Lifka Sándor mellszobrát Szabadkán.
Pannon RTV/Huszár Krisztián

A Vajdasági Magyar Mozgókép Napja alkalmából a Lifka Sándor Art Mozi előtti szobornál emlékeztek meg térségünk egyik első filmes úttörőjéről, aki 1911 októberében alapította meg Szabadka első állandó jellegű moziját.

Gordana Guberinić, a Lifka Sándor Art Mozi igazgatója a koszorúzáson elmondta, nincs a térségben olyan filmfesztivál, ahol a szakmabeliek ne tudnák, ki volt Lifka Sándor.

Gordana Guberinić, igazgató, Lifka Sándor Art Mozi: „Manapság az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy milyen nagy dolgot is vitt véghez, mindenekelőtt Szabadkáért, Szerbiáért, a Balkánért és egész Európáért azzal, hogy megalapított egy ilyen kulturális intézményt, ami még ma sem eléggé népszerűsített. Úgy gondolom, hogy talán egy évszázad, vagy száz év múlva az emberek megértik majd, hogy mit is vitt véghez ő.”

A szervezők elmondták, a Vajdasági Magyar Mozgókép Napja alkalmából szervezett eseménysorozat feladata a kortárs vajdasági magyar filmek bemutatása. A vetítések után lehetőség volt találkozni az alkotókkal is.

Iván Attila, elnök, Cinema Filmműhely: „Ez az a plusz, amit az ilyen vetítések adhatnak az otthoni mozizással szemben, hogy itt a közönség esetleg találkozhat az alkotókkal vagy, ha nincsenek is jelen az alkotók, akkor is egymással megbeszélhetik tapasztalataikat, illetve a filmmel kapcsolatos élményeiket.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A repertoárban volt kisjáték- és dokumentumfilm, filmvers és többszörösen összetett dokumentumfilmek is. Bicskei Zoltán rendező szerint jelenleg sem egyszerű feladat egy filmet elkészíteni.

Bicskei Zoltán, rendező: „Kint álltunk a szobornál, és ahogy néztem Lifkát, és a belevésett éveket, eszembe jutott, hogy ma sem könnyebb egy filmrendezőnek, pláne ha vajdasági magyar filmrendező, elkészíteni bármilyen alkotást. Ma is legalább annyira a saját erejére van utalva, mint akkoriban Lifka.”

A Vajdasági Magyar Mozgókép Napja kapcsán idén 7 alkotást 6 városban mutattak be.

Szabadka
Lifka Sándor
emlékezés
koszorúzás
mellszobor
vajdasági magyar mozgókép napja
Lifka Art Mozi
filmes
úttörő
mozi

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:14

Kilencgólos francia siker Montenegró ellen

Az olimpiai címvédő Franciaország 36-27-re legyőzte Montenegrót a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában, hétfőn a budapesti MVM Dome-ban.
21:42

Emlékezni az ártatlan áldozatokra

1942 januárjában a magyar katonai alakulatok razziát indítottak a visszafoglalt Bácska Sajkás-vidékén. A túlkapásba torkolló akciónak több mint 1200 szerb, zsidó és roma nemzetiségű személy esett áldozatául, de magyar személyeket is kivégeztek.

Népszerű

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.

Meghalt Gaspard Ulliel

A színész síbaleset után vesztette életét. Egyebek mellett a Hannibál ébredése című filmből ismerhetjük.