Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A Szabadka környéki földművesek átadták követeléseiket a város polgármesterének

2022.08.10
14:32
2022.08.10
18:56
Forrás
Pannon RTV
Mintegy hatvan Szabadka környéki földműves vonult be traktorokkal a városba.

Az elégedetlen termelők a Strossmayer utcában, a Városháza mellett beszélhettek Szabadka polgármesterével, majd átadták neki követeléseiket. Stevan Bakić csütörtökre javasolt egy közös megbeszélést, de a tiltakozók még ma válaszokat várnak. Hangsúlyozták, addig maradnak, amíg nem születik kedvező döntés az ügyükben.

A szabadkai termelők is traktoros tiltakozáshoz folyamodtak, hogy felhívják a figyelmet a problémáikra. Kis Miroslav, verusityi gazda is elégedetlen a mezőgazdaság helyzetével. Mint mondja, nagyon drága a gázolaj, a műtrágya, és ehhez képest alacsony a termények felvásárlási ára. Szerinte sok az ígéret, de kevés a támogatás.

"Ha mi nem termelünk, akkor nem lesz a pékségben olcsó kenyér, sem olaj, cukor vagy hús. Mindent behozunk, ez komolytalan politika. Úgyhogy mindenki kell hogy keressen, csak a kis földműves nem, ezt nem tudjuk fenntartani. Azért vagyunk itt, hogy elmondjuk a problémánkat, és hogy valaki komolyabban fogadjon minket."

Pannon RTV

Vinko Stantić, termelő, Kisbosznia: "Ön is tudja, milyen ára van a napraforgónak, alacsonyabb, mint tavaly volt. Ez nem szégyen?"
Stevan Bakić, Szabadka polgármestere: "Azt nem én határoztam meg. De majd javaslatot teszek, és együttesen lépünk fel."

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere azt javasolta a termelőknek, hogy csütörtökön délelőtt menjenek be hozzá egy közös megbeszélésre, addig megpróbál intézkedni az ügyükben Újvidéken. Ők viszont ezt nem fogadták el. Vinko Stantić, a termelők képviselője azt válaszolta, megvárják, amíg visszatér Újvidékről, és még ma szeretnének végleges válaszokat kapni. Addig nem mozdulnak innen. A termelők azt is nehezményezik, hogy lecsapolási díjat csak Vajdaságban kell fizetni, az ország többi részében nem.

Pannon RTV

"Amit senki sem fizet, mi fizetjük – a lecsapolást. Egy csepp vizünk sincs a kutakban, nem hogy a szántóföldeken. Csak kiássák a csatornákat, és fizettetnek. Egy háztartás általában ugyanannyit fizet, mint a nyugdíjbiztosítás, a mi adónk pedig kisebb a lecsapolási díjnál. Tehát megoldást az elemi csapásra, a lecsapolási díjat pedig szüntessék meg, de tartósan. Ne csak erre az évre írják le. Küldik a figyelmeztetéseket az embereknek, hogy tartoznak. Azt fizessem, amit nem is kapok meg?"

A földművesek nem zárták le az utakat, nem akartak gondokat okozni a közlekedésben. Képviselőjük hangsúlyozta, ez még nem tüntetés, csak figyelemfelkeltő, tiltakozó felvonulás.

termelő
traktor
követelés
Szabadka

Most

19:58, Frissítve: 20:24

Falunapot ünnepelt Adorján

Színes programsorozattal várták a szervezők a helyieket. Adorjánon1998 óta ünnepelik a falunapot, akkor volt ugyanis a település 800 éves.
18:30, Frissítve: 20:08

Szüreti napok Horgoson

Változatos, ünnepi és szüreti programsorozattal várták a látogatókat pénteken és szombaton Horgoson a 32. Szüreti napokon, melyet a Juvenior Polgárok Egyesülete és Horgos Helyi Közössége, közösen szervezett meg.
17:29, Frissítve: 20:18

Kettő az egyben sport a lovasíjászat

Az adai Lovasvölgyben szerveztek először hivatalos lovasíjász versenyt az országban. A több fordulóból álló esemény célja az volt, hogy a térségünkben jelenleg kevésbé ismert sportra felhívja a figyelmet, egyben megszerettesse azt a közönséggel.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.