Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Szkocsovszki László

Szabadkán nem változtak jelentősen az albérletárak

2022.04.21
19:43
2022.04.21
21:05
Forrás
Pannon RTV
Bár Szerbia-szerte megemelkedtek az albérletek árai a városokban, a szakemberek szerint Szabadkán nem igazán változott a helyzet.
Pannon RTV/ Szkocsovszki László

Továbbra is átlagosan 150 és 300 euró között lehet találni kiadó lakásokat. Természetesen az ár az elhelyezkedéstől, a mérettől és a felszereltségtől is függ.

Pannon RTV/ Szkocsovszki László

Belgrádban egy központi átlagos albérletért akár 550 eurót, Újvidéken egy negyven négyzetméteres nagyságúért 300-at, Nisben pedig ugyanekkoráért 350 eurót is elkérhetnek havonta. Rúzsa Edina, a Pannon RTV munkatársa másfél évvel ezelőtt költözött szabadkai garzonlakásba. Havonta 160 eurót fizet a rezsiköltségekkel együtt. Számára nagyon fontos volt, hogy a központban találjon lakást. Annak ellenére, hogy elégedett, folyamatosan követi az albérletek árait: „Nagyon örülök annak, hogy nem most kell lakások után nézelődnöm, mert nagy a valószínűsége annak, hogy nem találnék a pénztárcámnak megfelelőt. Nagyon az egekben vannak a lakásárak, ahogy így látom a hirdetéseket, úgyhogy örülök, hogy másfél évvel ezelőtt itt, ezt a városközpontban megtaláltam.”

Pannon RTV/ Szkocsovszki László

A szakemberek szerint Szabadkán a legnagyobb kereslet a másfél szobás lakások bérlésére van. Az elmúlt években megváltoztak az igények, pár évvel ezelőtt még az olcsó lakásokat keresték főként, manapság azonban a lakás felszereltsége és az elhelyezkedése a mérvadó. Szügyi Rezső ingatlanközvetítő szerint országszerte növekedtek az albérletek árai, Szabadkára azonban ez nem jellemző: „Nagyon sok új lakás van a piacon. Ezek az új lakások, ha szépen berendezik őket, ezek a legmagasabb áron kiadhatók. Keresik is az új lakásokat. Miért? Azért, mert erre valójában, ha garancia van, akkor ezeket a lakásokat nem kell karbantartani, alacsony a rezsi, a régebbi lakásoknál csak magasabb a költség, a havi költség, a fűtésszámla, a villanyszámla, ezért ezek a lakások mondjuk olcsóbban kiadhatók.”

Pannon RTV/ Szkocsovszki László

Az albérletek iránt főként a Harcosok sorakozója lakótelepen és a Sugárúton van érdeklődés. Itt is átlagosan 150-200 euróért adják ki a bérleményeket. A több mint három szobás lakások viszont szinte már luxuskategóriába tartoznak, havonta akár 300 eurót is elkérhetnek értük. Belgrádban egy jól felszerelt, 60 négyzetméteres lakás 1000 euróért is bérelhető.

Szügyi Rezső, ingatlanközvetítő: „Egyértelmű, hogy ott a legmagasabbak az árak, és a bérleti díjak is ott a legmagasabbak. Valójában Belgrádban tényleg emelkednek a bérleti díjak is. Persze ott vannak olyan exkluzív lakások, amelyek ha kiadásra kerülnek, akkor tényleg a mi számunkra a csillagászati összegnek számít, de itt olyan ügyfél keresi ezeket az ingatlanokat, akik meg tudják fizetni. Valójában ilyenkor kérik a luxust és nem kérdezik, hogy mennyi az ára.”

Pannon RTV/ Szkocsovszki László

Szabadkán is találhatóak ilyen drága lakások. Vannak helyek, ahol 700-800 euróért, de akár 2000 euróért is bérelhető luxusingatlan. Egy biztos, manapság nem olcsó mulatság egy felszerelt, jó helyen lévő lakást bérelni. Mélyen zsebbe kell nyúlniuk a leendő albérlőknek.

albérlet
albérletár
lakás
ingatlan
Szügyi Rezső
ingatlanárak

Most

07:11

Milyen vizet iszunk?

Évente átlagosan 70 liter palackozott vizet fogyaszt egy szerbiai polgár. Ez a szám minden évben 10 és 20 százalék közötti növekedést mutat - mondják a belgrádi Városi Közegészségügyi Intézet szakemberei.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.