Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Szakmai konferencia a Topolya Expo kiállításon

2019-09-07
16:18
2019-09-07
21:09
Forrás
Pannon RTV
A korszerű szőlőtermesztésről, a modern tej- és húsfeldolgozási technológiákról, a mezőgazdasági gépek igényre szabásáról és a különböző növénytrágyázási technológiák fejlődéséről tartottak előadást.

Öt különböző, a termelőket megcélzó előadással készültek a szervezők az idei Topolya Expo 2019 konferenciájára. Molnár Ákos, a magyarországi Teleki-Kober Kft. ügyvezetője a szőlő szaporító-anyag termesztését ismertette a jelenlevőkkel: „Egyre jobban előtérbe kerülnek azok a fajták, amelyek rezisztensek, vagy toleránsak a betegségekre és így kémiai védelmet kevesebbet kell alkalmazni ezek tekintetében, a másik része a szakmánk változásának pedig az, hogy a szaporító anyagot egyre jobban gépesítve, mechanizálva állítjuk elő, egyre kevesebb élő munkaerővel és egyre homogénebb minőségben tudjuk ezt az anyagot előállítani.”

Skapinyecz Péter, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. cégvezetője az eseményen elmondta, Vajdaságban a támogatásoknak köszönhetően a gazdák már az exportpiacban is elkezdhetnek gondolkozni: „Ugye, a hazai piac az mindenkinek adott, míg az ex-jugoszláv államok területére is azért a kapcsolatok tökéletesen működnek, de hogy ha ebben a közép-európai régióban gondolkodunk, márpedig a kisebb, közepes vállalkozások ebben a régióban gondolkodnak, akkor itt kell nekik biztosítani export lehetőségeket.”

A konferencia célja az volt, hogy útmutatást adjanak a termelőknek annak érdekében, hogy tovább tudjanak lépni a gazdaságuk fejlesztésében és ezáltal kész termékekkel is piacra tudjanak lépni akár az Európai Unió területén is. Nagy Miklós, elnök, Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége: „Azt tudjuk, hogy a földterületünk az véges. Nem tudunk több földdel gazdálkodni, mint ami van, tehát ha több jövedelemhez akarnak jutni a termelőink, akkor azt fel kell dolgozni, arra a lehetőség pedig adott, megvan, a gépek léteznek csak össze kell hozni a termelők igényeit és a gépforgalmazóknak, a gépeknek a lehetőségeivel.”

Az Expo keretében megtartott konferenciát a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. hívta életre.

szakmai konferencia
Topolya
Topolya Expo

Most

Népszerű