Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Szakmai segítségnyújtás fiatal vajdasági vállalkozóknak

2018-12-13
11:55
2018-12-13
16:43
Forrás
Pannon RTV
Fiatal vajdasági vállalkozók számára szervezett szakmai segítségnyújtást Szabadkán a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Vajdasági Fiatal Vállalkozók Egyesülete és a Prosperitati Alapítvány.

Mintegy 70 fiatal vajdasági vállalkozó számára szervezett ma Design Terminal címmel szakmai segítségnyújtást Szabadkán a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Vajdasági Fiatal Vállalkozók Egyesülete és a Prosperitati Alapítvány. Az eseményen köszöntő beszédet mondott Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Pásztor István, a VMSZ elnöke.

Barsi Anita programozóiskolát működtet Zentán. A vállalkozás egy évvel ezelőtt jött létre a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával. Komoly terveik vannak: „Továbbfejleszteni ezt a vállalkozást, több szolgáltatást létrehozni, ugyanis azt gondolom, hogy a programozás oktatása az nemcsak a technológia fejlődésével vált fontossá, hanem olyan készségeket fejleszt, ami tulajdonképpen a kreatív gondolkodásmódot, a csapatban való munkát és persze magát a programozást, ami egy hiányszakma, tudjuk fejleszteni.” 

Az eseményen Pásztor István köszönetet mondott az anyaországnak, amiért a 2014-ben bekövetkezett paradigmaváltás eredményeként a szülőföldön való boldogulásra fekteti a hangsúlyt, amelynek legnagyobb haszonélvezői a vajdasági magyarok. Fontos azonban, hogy ne csak anyagi támogatást, hanem a szakmai továbbképzések által tudást is kapjanak a vállalkozók - mondta a VMSZ elnöke.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „A tudás az automatikusan pénzben nem kifejezhető, viszont tudás nélkül nagy a valószínűsége annak, hogy azok a pénzügyi beruházások, amik megtörténnek a cégeknél, nem adják azt az effektust, amit a befektető, a vállalkozó szeretne. Mert elég kacskaringósak a gazdálkodásnak és az üzletelésnek a jogi, gazdasági, közgazdasági, marketingbeli útjai.”

A mintegy 70, főleg kezdő vajdasági magyar kisvállalkozónak nagyvállalati vezetők és tapasztalt magánvállalkozók nyújtottak szakmai segítséget, elsősorban mentori konzultációk formájában. A gazdaságfejlesztési programokat közösségi sikerként kell megélni - emelte ki a rendezvényen Potápi Árpád János. Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára hozzátette: a külhoni magyar családok évében a mikrovállalkozások támogatása került előtérbe: „Megnéztük azt, hogy magyar vállalkozók a Kárpát-medencében, több mint 92 százalékban magyar embereket alkalmaznak, ezáltal mi magyar családokat támogatunk, ha magyar vállalkozásokat támogatunk. Ezért van az, hogy a továbbiakban sem mondunk le a gazdasági támogatásokról, nem mondunk le arról, hogy a forráshiányos határon túli magyar vállalkozókat támogassuk, nagyon fontos területről van szó.” 

Minden egyes befektetett forint még 2-3 forintot tesz elérhetővé, azaz von be a gazdaságba. Ezzel a magyar költségvetés is jól jár, mert a külhoni magyar vállalkozók elsősorban anyaországi vállalkozásokkal építenek ki gazdasági kapcsolatot, és ezáltal egy gazdasági egységgé tehető az egész Kárpát-medence - nyomatékosította Potápi.

Potápi Árpád János
Prosperitati
Nemzetpolitikai Államtitkárság
Szabadka

Most

12:25

Vírushelyzet Szabadkán

17 személyt vizsgáltak meg az elmúlt 24 órában a szabadkai Covid-rendelőben - közülük két pácienst további kivizsgálásra utaltak a kórházba - tájékoztatnak az illetékesek.

Népszerű

Koronavírus-helyzet Szabadkán

A koronavírus-járvány kihirdetésének kezdete óta a mai napig Szabadkán összesen 86 személynél igazolt a fertőzés, azaz 4 új esetet regisztráltak Szabadkán - közölte a válságkezelő városi törzskar.