Ugrás a tartalomra

Szárazság – elemi és drága csapás

2012.07.25
14:18
Goran Knežević, a mezőgazdasági tárca várományosa, amint kinevezik, kérni fogja, hogy nyilvánítsák elemi csapás sújtotta területté Vajdaságot
Goran Knežević, a mezőgazdasági tárca várományosa, amint kinevezik, kérni fogja, hogy nyilvánítsák elemi csapás sújtotta területté Vajdaságot. Intézkedések sorát jelentette be a miniszterjelölt, aki Közép-Bánát területére már elrendelte a helyzet felmérését, a kár felbecslését és a várható következmények előrejelzését. Az első becslések alapján Vajdaságban és Szerbiában a kár 30 és 70 százalék között lesz – mondta Knežević.  A kártérítés lehetőségéről annyit mondott, az államkassza csaknem teljesen üres. Lehetséges megoldásként említette, hogy a rövid és hosszúlejáratú kölcsönök esetében átütemezik a törlesztési időt, illetve hogy a gazdáknak ebben az évben nem kell kifizetni az öntözési díjat. A szubvenciót élvező gazdák körét is bővítené a miniszter. Mint mondta, jelenleg a termelők csupán 10 százaléka részesül támogatásban. Az intézkedések között szerepelne továbbá, hogy az állami földbirtokok bérleti díját elengednék egy-két évre. Knežević elmondta: a javaslatokat az önkormányzatoknak és a tartománynak is továbbítják. (Szerbiai RTV)   Szárazság miatt kártalanítson az állam! 2012.07.23. 17:54 Elemi csapás kihirdetését követeli a több mezőgazdasági egyesületet tömörítő szabadkai Földművesek Szövetsége. Négy bácskai község, illetve város közös kérvényt nyújt be, hogy az aszály sújtotta területeken keletkezett veszteséget az állam valamilyen módon kártalanítsa. Az aszály sújtotta települések: Topolya, Szabadka, Kishegyes és Kula. A szövetség az önkormányzati vezetőségeket arra kéri, hogy mindenki tegye meg az első lépéseket saját területén, kezdje meg az elemi csapás kihirdetéséhez szükséges intézkedéseket. Osztrogonác Simon szabadkai mezőgazdasági tanácstag elmondta: a gazdák vesztesége hatalmas. „A károk különböző mértékűek. Területtől és kultúráktól függően a gyümölcsösökben a késő tavaszi fagy is óriási károkat okozott, nagy károkat. 60-tól 80 százalékos kiesés van a gyümölcsösökben. A nyári aszály, ami most a fő téma, az pedig területtől függően 50 százaléktól szinte 100 százalékos károkat okozott kultúrától és területektől függően” – mondta Ostrogonác. A napraforgón, a kukoricán és a cukorrépán még sokat segítene, ha a napokban esne az eső, de azokon a területeken már menthetetlenek, ahol a meleg 100 százalékos kárt okozott. Csorba Ottó, a topolyai Községi Tanács mezőgazdasági felelőse elmondta: arra számítanak, hogy a települések összefoggásal nagyobb esélyel valósíthatják meg a kitűzött célt. Az első lépés mindenképpen az elemi csapás kihirdetése lenne, ami azt jelenti, hogy az állam megtérítené a károk egy részét. A további célok között szerepel a termelők hitelinek átütemezett visszafizetési lehetősége, és megfelelő kamatlábú kölcsönök biztosítása.Szerbiában a mezőgazdasági területek csupán 4 százalékát öntözik. Ez a 4,8 millió hektár megművelt területből csupán 200 000 hektár. A fejlettlen öntözőrendszer miatt az agrárium vesztesége 500 millió euró – írja a Blic.
elemi csapás
szárazság
öntözés
Goran Knezevic

Most

13:42, Frissítve: 13:54

Marad a perzselő napsütés

A hét második felében is perzselő napsütésre és 35 fok feletti csúcshőmérsékletekre kell számítani térségünkben.
12:36

Folyamatosan gyengül a forint az euróval szemben

Hétfőn már a 404-es határt is átlépte. A magyar fizetőeszköz értékvesztését a nemzeti bank folyamatosan igyekszik enyhíteni. Kedden például jelentősen emeltek az alapkamaton, amivel némi enyhülést tudtak elérni.
12:18, Frissítve: 12:23

Szabadka jövőjéről Belgrádban

Szabadka építészeti hagyatékának jövőjéről, valamint a Szabadka-Szeged vasútvonal felújításáról is előadást tartottak Belgrádban. Az esemény a VMSZ belgrádi szervezetének szervezésében valósulhatott meg.
12:09

Lesznek új oldtimerek?

Több tucat oldtimert és Tomos motorkerékpárt csodálhatnak meg a hétvégén a veterán járművek kedvelői Szabadkán és környékén.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.