Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A székelykevei méhészek a hét közepére várják az akác virágzását

2020.05.04
07:13
2020.05.04
16:14
Forrás
Pannon RTV
Fő bevételi forrásuk a fogyasztók által is igen kedvelt akácmézből származik.

Kiss Ernő székelykevei méhész azt mondja, Vajdaságban jellemző az akácosról akácosra vándorlás a méhekkel, mivel eltérő időben virágoznak az akácosok. „Elkezdtük hordani a méhéket a delibláti homokpusztára az akácra. Hát az akác eléggé cifrás, le van fagyva egy része, de egy részin én gondolom, hogy lesz egy jó termés. Jelenleg hoztuk fiókokon őket és akkor most az jön a munka, hogy feltenni a mézelő fiókot, ahol lesz a méz, lent legyen a fiasítás, eléggé jó állapotban vannak a méhállományok, úgyhogy én gondolom, ha az idő is kitart, ha lesz akác, akkor mi is fogunk egy kicsit örülni.”

Pannon RTV
Pannon RTV

Szőke János, aki már 40 éve méhészkedik, kiemelte, hogy ilyenkor virágzás előtt a legfontosabb feladat a méhek felkészítése az akácra. „A legfontosabb dolog az, hogy a keretek, tehát a fiaskeretek hogy állnak a ládában. Különösen a fészket meg kell csinálni olyan helyre, ahol az anya nem bír átmenni gyors ütemben a másik oldalra, tehát mindig egyik felébe csináljuk a fészket neki, vagy a bal, vagy a jobb felibe, tehát a mézelő tér vagy erről lesz, vagy arról.”

Pannon RTV
Pannon RTV

A méhészek reménykednek, hogy kedvez majd nekik az időjárás és lesz méz, mert a fő bevételi forrásuk az akácméz.

méhek
méhészet
akác

Most

21:04, Frissítve: 21:13

Gólyakolónia Újvidéken

Újvidék északi bejáratánál, az autópálya mellett található Vajdaság egyik legnagyobb gólyakolóniája. Egy elhagyatott építkezés betonoszlopainak tetején több mint húsz fészekben nevelik az új nemzedékeket.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.