Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Szemmel látható a kánikula hatása a termőföldeken

2021.07.27
18:47
2021.07.27
22:22
Forrás
Pannon RTV
Vajdaság-szerte az aszály, a nagy hőség nem egyformán érintette a termést.

Hűvösben mostanság 35 fok feletti hőmérsékleteket mérnek, ami a napon jelentősen magasabb. Ennek hatása szemmel látható a termőföldeken, de a kánikula nem csak a termésben tehet komoly károkat. A mezőgazdasági munkálatok végzése folyamán is fontos az elővigyázatosság.

Pannon RTV/Juhász Géza

Egy héttel ezelőtt a pirosi határban közel 70 liter csapadék esett, ami nélkül nagy kár keletkezett volna a termésben. Vajdaság-szerte az aszály, a nagy hőség nem egyformán érintette a termést. A búza hozama jó, de keveset vetettek, szójából pedig van bőven, de a hozam még kérdésés, mondta el Varga Attila, pirosi termelő és a Magvető magazin szerkesztője. „Nálunk itt, hogy úgy mondjam, közepes kilátások vannak, tehát nincs katasztrófa annyira, hogy teljes hozamkiesés ígérkezne, vagy lenne. Majd meglátjuk, hogy mit hoz ugyan az elkövetkező napok időjárása.”

A kánikula nem csak a termésben tehet kárt, hanem a földeken dolgozók egészségét is megviselheti. Főleg a tűző napon a sorok között gazolók vannak kitéve a veszélynek. A vajdasági földeken gyakran nincs is hűvös, ahova el lehetne húzódni. Varga Attila: „A pirosi határban aránylag kevés zöldségféle van, és gyümölcs, ami munkaigényes volna. A termőföldeken a gazdák azok inkább a permetezést vállalják. Az igaz, hogy szárazság volt, a növényzet, a kultúrnövények lemaradtak a fejlődésben, de a gaz nem.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Akár a földeken dolgozik valaki, akár csak egy rövid séta erejéig kényszerül a szabadba, nem mindegy hogy milyen eledelt visz magába. Fontos az elegendő folyadék, a nehéz, fűszeres és zsíros ételeket pedig kerülni kell. Borjana Depalo, táplálkozási szakértő, Újvidék: „Ahogy a természet is tökéletes, és regenerálódásra hajlamos, úgy mi is, és összhangban kell, hogy legyünk vele. Tehát minden, aminek most van az idénye, minden ami narancssárga színű, ami rostos növény, tehát őszibarack, nektarin, sárga- és görögdinnye, tökök, természetesen minden gyümölcs és zöldség az itteni éghajlatról. Ne feledjük a szilvát sem, az is nagyon fontos, akárcsak a sárgabarack. Ezt valamivel nagyobb mennyiségben kéne ennünk, mint egyébként eszünk gyümölcsöket a téli időszakban.”

Főételeknél a könnyebb, tyúk- és pulykahúst, valamint halakat részesítsük előnyben, ha lehet teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérrel, és sok salátával - ajánlják a szakemberek.

kánikula
termőföld
aszály
búza
kukorica
szárazság

Most

21:00, Frissítve: 21:19

Kolumbia után irány München

Aranyéremmel tért haza a kishegyesi Világos Adriana a Kolumbiában megszervezett U 20-as világbajnokság gerelyhajító versenyéről. A kishegyesi gerelyhajító legközelebb vasárnap lép ismét pályára a müncheni felnőtt Európa-bajnokságon.

Népszerű