Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Szépen terem az idén a krumpli – ha locsolták

2020.06.03
16:38
2020.06.03
18:57
Forrás
Pannon RTV
Jó burgonyatermésre számítanak a gazdák Észak-Vajdaságban, már aki locsolt. A csapadékszegény időjárás ugyanis nagyban csökkentheti a hozamot.

A piacokon már javában kapható az újkrumpli, 100-tól 120 dináros áron.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Ha május elején a termelő újkrumplit szeretne a piacokon felkínálni, akkor érdemes a vetőmagburgonyát már február derekán homokos földbe dugnia. Az ilyen talaj biztosítja a rügyező gumóknak a nélkülözhetetlen meleget, de érdemes a krumpliföldet fátyolfóliával is óvni a 15 fok alatti hőmérsékletektől. A krumplibokrok tápanyaggal jól ellátott talajt és sok vizet igényelnek.

Pannon RTV/Payeta Maurice

A termelők derekasan öntözik a krumpliföldeket, hiszen ahhoz, hogy holdanként megteremjen a kettőtől, kettő és fél vagon krumpli, hetente legalább 20 milliméter csapadékra lenne szükség. Ehhez képest vidékünkön a múlt héten alig 5 milliméter eső esett.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Nosza és Királyhalom krumpliföldjeinek csaknem mindegyike öntözőrendszerrel van ellátva. Megfelelő locsolással egy-egy bokor több mint egy kilogramm burgonyát teremhet.

Pannon RTV/Payeta Maurice

A noszai Kaszap Szabolcs és családja csaknem 10 éve foglalkozik burgonyatermesztéssel. A két hektáros földterület egy része korai, fátyolfóliás burgonya. Míg a termés nagyobbik hányada ősszel kerül betakarításra.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Szabolcs elmondta, hogy a közismert kolorádóbogár mellett a fitoftóra gombás megbetegedés megfékezéséért is szükségszerű a permetezés: „Fontos kártevője neki a burgonyabogár, a kolorádóbogár, amelynek évente kettő generációja van. Az egyik, az június eleje, május vége, időjárásfüggő szintén, minél melegebb van, annál hamarabb vannak. Majd van még egy generáció augusztus környékén. Itt is nagyon fontos kiemelni azt, hogy ismerni kell a rovarnak az életmódját, hogy a permetezési időpontját az ember meg tudja állapítani, mert a helyes időponttal akár egy permetezés egy generációra elég, ha valaki túl hamar védekezik ellene, akkor meg kell ismételnie a permetezést, vagy túl későn, akkor kár fog keletkezni.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

A határban a krumpliföldeken már javában tart az újkrumpli felszedése. A napszámosok óránként 250 dinárért szedik fel a burgonyát az erre meghatározott ládákba, amelyet azután a helyszínen alaposan tisztára mosnak - így kerül a piaci asztalokra.

krumpli
burgonya
permetezés
öntözés
Észak-Vajdaság
mezőgazdaság
termés
hozam

Most

16:17, Frissítve: 17:20

Levendulanapok Szabadkán

Jótékonysági Levendulanapokat tartottak a szabadkai Vasutastelep üzletközpontjában. A látogatók levendulapalántát, vágott virágot, levendulavizet- és olajat, valamint más kézműves termékeket is vásárolhatnak.
14:47, Frissítve: 14:53

Szurkoljunk a magyar női pólósoknak!

VB-döntőt játszik 20 órától a magyar női pólóválogatott. Az ellenfél az Egyesült Államok csapata, mely a torna legnagyobb esélyesének számít.
14:41, Frissítve: 16:54

Hajnal Jenő: Az öröm és a megtiszteltetés díja ez

Emlékplakettet adományozott Hajnal Jenőnek a budapesti székhelyű Nagy Imre Társaság. A Magyar Nemzeti Tanács elnökének így köszönték meg munkáját az ’56-os eseményekre való emlékezés kapcsán, illetve közreműködését az emlékhelyek létrehozásában.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.