Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Szépen terem az idén a krumpli – ha locsolták

2020-06-03
16:38
2020-06-03
18:57
Forrás
Pannon RTV
Jó burgonyatermésre számítanak a gazdák Észak-Vajdaságban, már aki locsolt. A csapadékszegény időjárás ugyanis nagyban csökkentheti a hozamot.

A piacokon már javában kapható az újkrumpli, 100-tól 120 dináros áron.

Ha május elején a termelő újkrumplit szeretne a piacokon felkínálni, akkor érdemes a vetőmagburgonyát már február derekán homokos földbe dugnia. Az ilyen talaj biztosítja a rügyező gumóknak a nélkülözhetetlen meleget, de érdemes a krumpliföldet fátyolfóliával is óvni a 15 fok alatti hőmérsékletektől. A krumplibokrok tápanyaggal jól ellátott talajt és sok vizet igényelnek.

A termelők derekasan öntözik a krumpliföldeket, hiszen ahhoz, hogy holdanként megteremjen a kettőtől, kettő és fél vagon krumpli, hetente legalább 20 milliméter csapadékra lenne szükség. Ehhez képest vidékünkön a múlt héten alig 5 milliméter eső esett.

Nosza és Királyhalom krumpliföldjeinek csaknem mindegyike öntözőrendszerrel van ellátva. Megfelelő locsolással egy-egy bokor több mint egy kilogramm burgonyát teremhet.

A noszai Kaszap Szabolcs és családja csaknem 10 éve foglalkozik burgonyatermesztéssel. A két hektáros földterület egy része korai, fátyolfóliás burgonya. Míg a termés nagyobbik hányada ősszel kerül betakarításra.

Szabolcs elmondta, hogy a közismert kolorádóbogár mellett a fitoftóra gombás megbetegedés megfékezéséért is szükségszerű a permetezés: „Fontos kártevője neki a burgonyabogár, a kolorádóbogár, amelynek évente kettő generációja van. Az egyik, az június eleje, május vége, időjárásfüggő szintén, minél melegebb van, annál hamarabb vannak. Majd van még egy generáció augusztus környékén. Itt is nagyon fontos kiemelni azt, hogy ismerni kell a rovarnak az életmódját, hogy a permetezési időpontját az ember meg tudja állapítani, mert a helyes időponttal akár egy permetezés egy generációra elég, ha valaki túl hamar védekezik ellene, akkor meg kell ismételnie a permetezést, vagy túl későn, akkor kár fog keletkezni.”

A határban a krumpliföldeken már javában tart az újkrumpli felszedése. A napszámosok óránként 250 dinárért szedik fel a burgonyát az erre meghatározott ládákba, amelyet azután a helyszínen alaposan tisztára mosnak - így kerül a piaci asztalokra.

krumpli
burgonya
permetezés
öntözés
Észak-Vajdaság
mezőgazdaság
termés
hozam

Most

15:13

359 új fertőzött egyetlen nap alatt

Tovább nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma Szerbiában. Az elmúlt 24 órában újabb 359 esetet regisztráltak és újabb 6 személy elhunyt, így a halálos áldozatok száma 287-re nőtt.
12:48

Veszélyben vannak a koalák

Eltűnhetnek a koalák a század közepére Új-Dél-Wales államból, amennyiben az ausztrál kormány nem tesz azonnali lépéseket az őshonos erszényesek és természetes élőhelyeik megóvásáért.

Népszerű