Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Szépen termett a nyári gyümölcs Észak-Bácskában

2019-07-17
14:55
2019-07-17
18:19
Forrás
Pannon RTV
A kedvezőtlen időjárási viszonyok ellenére szépen termett a nyári gyümölcs az észak-bácskai homokvidéken.

Az árak viszont magasabbak, mint tavaly ilyenkor. Királyhalom és Hajdújárás környékén a pálinkafőzés is javában tart. A tavalyról megmaradt almából már kifőzték a nedűt, a barack és a szilva pedig most forr ki a cefrében.

Az Észak-Bácskában termett gyümölcs mindig édesebb és zamatosabb, mint a más vidékekről származó. Saša Zenković, a Hajdújárás központjában tanyázó dinnyeárus viszonteladó is kizárólag a környéken szerzi be portékáját: „A görögdinnye innen van Hajdújárásról és Ludas környékéről. Veszik az emberek, aki szereti, viszi. Amikor melegebb van, jobban fogy. A görögdinnye kilója 40, a sárgadinnye 50-70 dinár.”

Szilvát, kajszi- és őszibarackot árulnak háznál a királyhalmi termelők. Szabó Katalin elégedett az idei terméssel: „Nagyon sok őszibarack termett, nagyon sok sárgabarack, csak apró lett, mert rengeteg volt rajta. Az íze az minőségi, nagyon finom. Édes az őszibarack is, meg a sárgabarack is. 50-60 dinár a sárgabarack, a cefrébe pedig 40. Az őszibarackom 50-től 80 dinárig megy.”

A királyhalmi határátkelőhely felé vezető Hatöles úton sok magyarországi vásárló is vesz jóféle homokvidéki gyümölcsöt.

Királyhalmon az őstermelőknél termelői áron lehet első osztályú gyümölcsöt vásárolni. A nagyon finom édes szilva kilója 60 dinár, a kopasz barack 100 dinár, és ugyanennyibe kerül az első osztályú őszibarack, amelyből van sárga- és fehér bélű is. Természetesen pálinkából is nagy a kínálat, az almapálinka literjét 500, a sárgabarack pálinka literjét pedig 1000 dinárért adják.

Kovács András királyhalmi termelő a sárgabarack javát már eladta, ami megmaradt, abból pálinkát főz. Az őszibarack most érik: „Az egyik fajta most érett le, ezután jön a magvaváló, a dunsztnak való.  Az idei pálinkához el is van minden készítve, csak ki kell főzni.”

Királyhalmon javában zajlik a pálinkafőzés. Forr a cefre, és készül a sárgabarack pálinka. A legfontosabb a folyamatos tüzelés és az odafigyelés, mutatta stábunknak Fehér László, aki éppen egy 200 literes kazán mellett serénykedett. Azt mondta, kiváló lesz az idei barackpálinka: „Erős volt a napsugárzás, tehát a cukortartalom az idén jó lesz. A mennyiségtől függ, mennyi pálinka lesz. 200 literes a kazán, abból kijön 30 liter vodka, ha 10-es az átlag, tehát az feles, akkor 15 liter pálinka jön ki egy kazánból.”

A pálinkafőzés komoly fizikai erőnlétet vesz igénybe és a nyári forróságban cseppet sem könnyű munka. Különösen akkor, ha időnként kóstolgatni is kell.

Észak-Bácska
gyümölcs
sárgabarack
őszibarack
sárgadinnye
görögdinnye
pálinka
pálinkafőzés

Most

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.
Mérik a sebességet a rendőrök

Fokozott ellenőrzés az utakon

Mától kezdve fokozott közúti ellenőrzést végeznek Szerbia-szerte az utakon - tájékoztat a szerbiai belügyi tárca.