Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Szépnek ígérkezik a homoki földieper

2021.04.25
16:19
2021.04.25
16:59
Forrás
Pannon RTV
Nyakunkon a földieperszezon. Most leginkább csak behozatalit vásárolhatunk a közkedvelt gyümölcsből, de hamarosan a vajdasági is megjelenik a piacokon. Kilója jelenleg 500 dinár, ami várhatóan egy-két hét múlva csökkenni fog.
Pannon RTV/Gál Hermina

Nagy volt az érdeklődés a földieper iránt a szabadkai Harcosok sorakozója lakótelepi piacon, azonban alig lehetett olyan eladót, akinél maradt az édes gyümölcsből. Egyedül Petrović Nenad standjánál lehetett vásárolni, ő 500 dinárért árulta a Görögországból behozott eper kilóját.

Tegnap volt szerbiai eprem, de a görög eper édesebb. Szóval ők már régebb óta szedik, a miénk most fog indulni. Hideg még az idő.”

Márpedig a meleg idő igencsak kedvez az eper fejlődésének, mivel azonban térségünket még elkerülte az igazi tavasz, és nem indult meg az érés, így nehéz hozzájutni a Vajdaságban termesztett földieperhez - panaszolták az elárusítók a Vasutas helyi közösség piacán. A napokban viszont több észak-bácskai településről is érkezni fog már az eladóknak.

Csíkos Ilona, elárusító: „Az első eper, ami jött, az görögöktől jött, nagyon finom. Most pont 500 dinár kilója, de holnaptól jön a tavankúti, a mi eprünk. Annak is valószínűleg 500 dinár lesz kilója.”

A homoki földieper édesebb, mint a feketeföldön termesztett - mondják a szakemberek. Kovács András királyhalmi termelő megfogadta a tanácsukat, ő is homokban termeszti a tavaszi idény egyik legkeresettebb gyümölcsét.

Most kezd virágozni, május dereka táján, vagy utódján, attól függ, hogy milyen lesz az idő. Ha szép napos idő lesz, akkor hamarabb ér be. Szép nagyok, kövéren növekszik, gyönyörűek. Nem aprók, minőségi.”

A termelő hozzátette, elégedett lesz a hozammal. Tervei szerint 300-350 dinárért fogja árulni kilóját a gyümölcsnek.

eper
Vasutas
Harcosok sorakozója
Szabadka
piac
Görögország
földieper

Most

20:37

Orbán Viktor levelet ír a külhoni magyaroknak

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordul a határon túli magyarokhoz, arra kérve őket, hogy jövő tavasszal is adják le szavazatukat az országgyűlési választáson – közölte Dömötör Csaba vasárnapi Facebook-posztjában.
18:36, Frissítve: 19:01

Karácsonyi játékok és betlehemes szokások Sándoregyházán

Megtartották a 24. Dél-bánáti Karácsonyi Játékok és Betlehemes Szokások Találkozóját Sándoregyházán. A Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület ünnepi hangulatban, szeretettel fogadta az idei találkozó résztvevőit, akik hét településről érkeztek.

Népszerű