Ugrás a tartalomra
Munkás a kecskefarmon
Pannon RTV

A szerb állam ösztönzi a házi termékek készítését és értékesítését

2019-08-06
16:56
2019-08-06
20:02
Forrás
Pannon RTV
A feldolgozással és kereskedelemmel is foglalkozó gazdaságok esetében a felszerelések beszerzését 50-60 százalékos vissza nem térítendő eszközökkel támogatják.
A kecskefarm

Branislav Nedimović a dél-bánáti Nagygájon egy sajttermékeket készítő farmot látogatott meg Vuk Radojević társaságában. A mezőgazdasági miniszter és a tartományi titkár a helyi gazdákkal is beszélgetett a zichyfalvi községhez tartozó faluban.

A miniszter és a titkár a farmon

A nagygáji Srećna Koza, azaz magyarul Boldog Kecske nevű farm mintegy 140 fejőskecskével rendelkezik. A farmon előállított sajttermékek mostanra nagy sikert arattak a hazai piacon. „Nem a nagykereskedelmi üzletekben, illetve bevásárlóközpontokban értékesítjük a termékeinket, hanem igyekszünk személyes kapcsolatot fenntartani a vásárlóinkkal. Belgrádban és Versecen is házhoz szállítjuk a sajtot, kiállításokon árusítjuk és etnoéttermek vásárolják fel, amelyek  szeretnek minőségi hazai árut kínálni” - mesélte Miloš Todorović társtulajdonos.

Kecskék

A Srećna Koza farm egy kiváló példa arra, hogyan kapcsolódhat össze sikeresen az állattenyésztés, a feldolgozás és a kereskedelem – emelte ki Branislav Nedimović. Az ilyen gazdaságok esetében a felszerelések beszerzését 50-60 százalékos vissza nem térítendő eszközökkel támogatja az állam. „A házi hús- és tejtermékek előállítását és értékesítését szeretnénk szorgalmazni. Nem nagyiparra van szükségünk, hanem ilyen kis gazdaságokra, ahol termékfeldolgozás folyik. Ezt tettük lehetővé a rendeleteinkkel” - hangsúlyozta a szerb mezőgazdasági miniszter.

Házi termékekkel terített asztal

Branislav Nedimović és Vuk Radojević a helyi gazdákkal folytatott beszélgetésük során azt is megállapították, hogy a zichyfalvi községből kevés termelő érdeklődik az állami, illetve tartományi támogatások iránt. „A tartományi titkárság adatai alapján az itt élő termelők kevésbé használják ki a szubvenciókat. Ezt nem szabad megengedni, az itt élő termelőknek szintén aktívnak kell lenniük és követniük kell a pályázatokat. Pályázniuk kell és jogot szerezniük a vissza nem térítendő támogatásokra” - buzdította a gazdákat a mezőgazdasági titkár.

„Csak a boldog kecske ad egészséges tejet”

Az állam és a tartomány egyik kiemelt célja az is, hogy a falvakban tartsák a fiatalokat, vagyis olyan körülményeket biztosítsanak számukra, amelyek miatt járható útnak tartanák a mezőgazdaságot.

házi termék
feldolgozás
tenyésztés
termelés
Branislav Nedimović
Vuk Radojević
tartományi kormány
szerb kormány
mezőgazdasági miniszter
mezőgazdasági titkár

Most

21:20, Frissítve: 21:39

Sólymos László a Most-Híd új elnöke

Sólymos Lászlót, a Most-Híd korábbi alelnökét választották pártelnöknek a szlovák-magyar vegyespárt mai füleki kongresszusán - jelentette be a párt Facebook profilján.
20:56, Frissítve: 22:05

Irány a világűr!

Közép-európai idő szerint 21 óra 22 perckor lövik ki az Elon Musk által alapított SpaceX űrhajóját a NASA Kennedy Űrközpontból, a floridai Canaveral-ból.
19:37, Frissítve: 20:28

Teljes a káosz Minneapolisban

A hét elején történt rendőri brutalitás miatt utcai zavargások törtek ki. Minnesota állam kormányzója, Tim Waltz a Nemzeti gárda legmagasabb szintű mobilizációját rendelte el.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.