Ugrás a tartalomra
Munkás a kecskefarmon
Pannon RTV

A szerb állam ösztönzi a házi termékek készítését és értékesítését

2019-08-06
16:56
2019-08-06
20:02
Forrás
Pannon RTV
A feldolgozással és kereskedelemmel is foglalkozó gazdaságok esetében a felszerelések beszerzését 50-60 százalékos vissza nem térítendő eszközökkel támogatják.
A kecskefarm

Branislav Nedimović a dél-bánáti Nagygájon egy sajttermékeket készítő farmot látogatott meg Vuk Radojević társaságában. A mezőgazdasági miniszter és a tartományi titkár a helyi gazdákkal is beszélgetett a zichyfalvi községhez tartozó faluban.

A miniszter és a titkár a farmon

A nagygáji Srećna Koza, azaz magyarul Boldog Kecske nevű farm mintegy 140 fejőskecskével rendelkezik. A farmon előállított sajttermékek mostanra nagy sikert arattak a hazai piacon. „Nem a nagykereskedelmi üzletekben, illetve bevásárlóközpontokban értékesítjük a termékeinket, hanem igyekszünk személyes kapcsolatot fenntartani a vásárlóinkkal. Belgrádban és Versecen is házhoz szállítjuk a sajtot, kiállításokon árusítjuk és etnoéttermek vásárolják fel, amelyek  szeretnek minőségi hazai árut kínálni” - mesélte Miloš Todorović társtulajdonos.

Kecskék

A Srećna Koza farm egy kiváló példa arra, hogyan kapcsolódhat össze sikeresen az állattenyésztés, a feldolgozás és a kereskedelem – emelte ki Branislav Nedimović. Az ilyen gazdaságok esetében a felszerelések beszerzését 50-60 százalékos vissza nem térítendő eszközökkel támogatja az állam. „A házi hús- és tejtermékek előállítását és értékesítését szeretnénk szorgalmazni. Nem nagyiparra van szükségünk, hanem ilyen kis gazdaságokra, ahol termékfeldolgozás folyik. Ezt tettük lehetővé a rendeleteinkkel” - hangsúlyozta a szerb mezőgazdasági miniszter.

Házi termékekkel terített asztal

Branislav Nedimović és Vuk Radojević a helyi gazdákkal folytatott beszélgetésük során azt is megállapították, hogy a zichyfalvi községből kevés termelő érdeklődik az állami, illetve tartományi támogatások iránt. „A tartományi titkárság adatai alapján az itt élő termelők kevésbé használják ki a szubvenciókat. Ezt nem szabad megengedni, az itt élő termelőknek szintén aktívnak kell lenniük és követniük kell a pályázatokat. Pályázniuk kell és jogot szerezniük a vissza nem térítendő támogatásokra” - buzdította a gazdákat a mezőgazdasági titkár.

„Csak a boldog kecske ad egészséges tejet”

Az állam és a tartomány egyik kiemelt célja az is, hogy a falvakban tartsák a fiatalokat, vagyis olyan körülményeket biztosítsanak számukra, amelyek miatt járható útnak tartanák a mezőgazdaságot.

házi termék
feldolgozás
tenyésztés
termelés
Branislav Nedimović
Vuk Radojević
tartományi kormány
szerb kormány
mezőgazdasági miniszter
mezőgazdasági titkár

Most

10:53, Frissítve: 11:12

Megérkezett az ősz térségünkbe

Csütörtökön hűvös reggelre ébredhetünk, csapadékra azonban nem kell számítani. A legalacsonyabb nappali hőmérséklet 5 és 7 fok között alakul, a legmagasabb 20 fok körül várható.
08:54, Frissítve: 10:30

Hurrikán érkezik a Bermuda-szigetekhez

Helyi idő szerint ma este érintheti a térséget. Az amerikai hurrikánkutató központ közleménye szerint a 3-as fokozatú hurrikán széllökéseinek sebessége eléri az óránkénti 185 kilométeres sebességet.

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.