Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Szerbia energiaellátása stabil az illetékesek szerint

2023.01.15
11:59
2023.01.15
16:06
Forrás
Pannon RTV
Az ország gázhálózatának kiépítése kiemelten fontos projekt a szerb kormány számára.

De újabb áram-távvezetékek fejlesztése és építése is folyamatban van, emellett az új villamosenergia-termelési beruházások területén is előrelépések vannak az országban. Szél- és napenergia forrásokban Szerbia óriási potenciállal rendelkezik - hangsúlyozzák a szakemberek.

A Niš-Dimitrovgrad gázhálózat kiépítése kiemelten fontos projekt a szerb kormány számára. A Szerbiai Gázművek feladata, hogy felgyorsítsa az ország gázhálózatának kiépítését is annak érdekében, hogy minél több polgár és vállalat tudjon csatlakozni a gázhálózatra, mondta Dušan Bajatović, a Szerbiai Gázművek igazgatója a Szerbiai RTV műsorában. Szerbia szállítási kapacitása elegendőnek mondható, és körülbelül 15 százalékkal alacsonyabb a gáz ára annál, mint amennyit a holland tőzsdén fizetnek. A Szerbiai Gázművek összes kompresszorállomása tökéletes állapotban van. Hozzátette azt is, hogy a Szerbia-Bulgária gázvezeték építése is jól halad.

Dušan Bajatović, igazgató, Szerbiai Gázművek: „A csövek 50 százalékát beszerezték, a humusz 80 százalékát, míg a nyomvonal 90 százalékát eltakarították. A csövek 25 százalékát összehegesztették és hamarosan elhelyezik őket. A kisajátítás befejeződött. Nem lesz gond a Niš és Dimitrovgrad közötti szerb útvonal elkészülésével. Amennyi új információm van ezzel kapcsolatban, úgy gondolom, hogy a bolgár oldalán február elsejéig befejezik az első hegesztési munkálatokat.”

Az energiaellátás zavartalan működésére hívta fel a figyelmet Dubravka Đedović bányászati ​​és energiaügyi miniszter is. Figyelmeztette továbbá az energiaszektor vezetőit, hogy biztosítani kell továbbra is az egyensúlyt a zavartalan működés és a lakosság ellátásának érdekében. Szerbia áramellátásáról beszélt Jelena Matejić, az Elektromreža Srbije igazgatója a szerb köztévé műsorában. Mint mondta, az Európai Unió arra törekszik, hogy a legtöbb áramot új forrásból biztosítsa. Új távvezetékek fejlesztése és építése is folyamatban van, Szerbia elektromos hálózata pedig ennek az átviteli rendszernek a része. Hozzátette, a kedvezőtlen időjárási körülményekre is felkészültek.

Jelena Matejić, az Elektromreža Srbije igazgatója: „Minden vészhelyzetre vonatkozó tervvel elkészültünk, minden egység készen áll arra az eshetőségre, ha jönne a hideg idő. Számunkra a nulla körüli hőmérséklet nem megfelelő, mert öt fok alatt jég képződik a vezetékeken, mi mindenre felkészültünk.”

A válság és az Ukrajnában dúló háború miatt Szerbiában is egyre nagyobb lehetőséget látnak a szakemberek a zöld energiaforrásokban. A Nemzetközi Energia Ügynökség bejelentette, hogy a zöld energia globális kapacitása a következő öt évben kétszer akkora lesz, mint ma. A legjövedelmezőbbek a naperőművek és a szélerőművek lehetnek. A kormány nemrégiben bejelentette, hogy Szerbiának is komoly tervei vannak erre vonatkozóan. Az új villamosenergia-termelési beruházások 90 százaléka szél- és napenergiából származik. Ezekben a forrásokban Szerbia óriási potenciállal rendelkezik - mondják a szakemberek.

Szerbia
energiaellátás
energia
gáz
áram
Dušan Bajatović
Dubravka Đedović
Jelena Matejić

Most

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.