Ugrás a tartalomra
Tanjug/Rade Prelic/bg

Szerbia hitelminősítése jobb, mint néhány uniós országé

2018.03.05
17:17
2018.03.05
17:47
Forrás
Pannon RTV
Akár 3,5 százalékos gazdasági növekedés is lehet idén Szerbiában – jelentette ki Aleksandar Vlahović közgazdész a Kopaoniki Üzleti Fórumon, amely négy napig tart mintegy ezer szakértő részvételével.

Több hangsúlyt kell fektetni a befektetésekre és javítani kell az általános üzleti feltételeken – emelte ki az üzleti fórumon Aleksandar Vlahović. Az előrejelzések szerint a 3,5 százalékos gazdasági növekedés az energiatermelés és a mezőgazdasági termelés újjáélesztésének köszönhetően valósulhat meg. A Szerbiai Közgazdászok Szövetségének elnöke a gyorsított gazdasági fejlődés legnagyobb esélyeit a digitalizációban látja.

Aleksandar Vlahović, elnök, Szerbiai Közgazdászok Szövetsége: „Szerbia gazdasági és költségvetési helyzete ma jónak minősíthető. Szilárd alapjai vannak a fejlesztési gazdaságpolitikának. A gazdaság ellenállása a külső sokkhatások iránt ma sokkal jobb, mint a 2015-ös év előtti időszakban. Az államháztartás állapotának rendezésével megteremtődtek a teljes siker feltételei.”

Tanjug/Rade Prelic/bg

Dušan Vujović szerb pénzügyminiszter arról számolt be, hogy Szerbia néhány nappal ezelőtt véglegesítette a hároméves költségvetési konszolidációs programját az IMF-fel, amelyet még 2014-ben kezdett meg és amely három pilléren alapult. Ezzel egy új szakasz kezdődhet meg Szerbia és a Nemzetközi Valutaalap kapcsolatában - tette hozzá: „Az egyik pillér a makrogazdaság stabilizációja és a pénzügyi konszolidáció volt, a másik pedig a folyó tranzakciókat és a jövőbeni növekedést érintő finanszírozási források pénzügyi ágazatának a fellendítése. A harmadik pillér a reálgazdaság területén felmerülő összes probléma eltüntetése volt.”

Tanjug/Rade Prelic/bg

A szerb pénzügyminiszter rámutatott arra is, hogy Szerbiának sikerült egyensúlyba hoznia a kiadásokat és a bevételeket, aminek köszönhetően a 2017-es évben 1,2 százalékos költségvetési többletet valósított meg az ország. A Kopaoniki Üzleti Fórumot idén huszonötödik alkalommal szervezték meg. Az eseményen mintegy 1000 szakember vesz részt, akik négy napon át a szerbiai gazdaság állapotáról és a reformprogramokról folytatnak eszmecserét. Kedden Aleksandar Vučić szerb államfő is előadást tart majd.

Kopaonik
Kopaonik Üzleti Fórum
Szerbia
gazdaság

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.