Ugrás a tartalomra
Pixabay/Tumisu

Szerbia lehet az első a gazdasági növekedés tekintetében

2020.10.14
16:36
2020.10.14
17:05
Forrás
Szerbiai RTV
A Nemzetközi Valutaalap jobb kilátásokat közölt, Szerbia már megelőzi az eddig vezető Litvániát.

Az IMF legújabb értékelése szerint Szerbia lesz az első Európában a gazdasági növekedési ütem tekintetében - mondta Aleksandar Vučić. A mostani értékelésig a második helyen álltunk Litvánia mögött, most az elsők vagyunk - üzente a szerb államfő, miután videotalálkozót tartott a Nemzetközi Valutaalap küldöttségének vezetőjével.

Rámutatott, hogy az első értékelések szerint a harmadik negyedévben minimális, de pozitív GDP-növekedésünk van. Nagyon nehéz, mert rettenetesen érintett minket a koronavírus-járvány által előidézett válság a harmadik negyedévben - tette hozzá Vučić. Az IMF októberi kimutatásában az éves gazdasági visszaesést 2,5 százalékban határozta meg.

A szerb elnök kiemelte: tárgyalásokat kezdeményeztek a közszférában dolgozók fizetésének emelésről is.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Ma első ízben kezdtünk el a bérekről tárgyalni. Ők szkeptikusak, de mi eltökéltek vagyunk, és bebizonyítottuk, hogy van elegendő mozgásterünk a fizetésemelésre a közszférában. Ha figyelembe vesszük, hogy a minimálbér 6,6-6,7 százalékkal növekszik a 325 ezer legszegényebb szerbiai munkás esetében, az embereknek meg kell érteniük, hogy ez egy hihetetlen emelkedés a koronavírus-járvány okozta válságban.”

gazdasági növekedés
GDP-növekedés
növekedés
gazdaság
Európa
Nemzetközi Valutaalap
előrejelzés
IMF
Aleksandar Vučić

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:01, Frissítve: 21:29

Vajdaság Tóthfaluba költözött egy napra

Vásári forgatag, színes, hangos és vidám programok több helyszínen. Minden korosztály talál magának valami nagyon érdekeset. Felavatták a Mini Délvidék Parkot. Az esemény a nemzeti összetartozás évének vajdasági zárórendezvénye.

Népszerű