Ugrás a tartalomra
Pixabay/Tumisu

Szerbia lehet az első a gazdasági növekedés tekintetében

2020.10.14
16:36
2020.10.14
17:05
Forrás
Szerbiai RTV
A Nemzetközi Valutaalap jobb kilátásokat közölt, Szerbia már megelőzi az eddig vezető Litvániát.

Az IMF legújabb értékelése szerint Szerbia lesz az első Európában a gazdasági növekedési ütem tekintetében - mondta Aleksandar Vučić. A mostani értékelésig a második helyen álltunk Litvánia mögött, most az elsők vagyunk - üzente a szerb államfő, miután videotalálkozót tartott a Nemzetközi Valutaalap küldöttségének vezetőjével.

Rámutatott, hogy az első értékelések szerint a harmadik negyedévben minimális, de pozitív GDP-növekedésünk van. Nagyon nehéz, mert rettenetesen érintett minket a koronavírus-járvány által előidézett válság a harmadik negyedévben - tette hozzá Vučić. Az IMF októberi kimutatásában az éves gazdasági visszaesést 2,5 százalékban határozta meg.

A szerb elnök kiemelte: tárgyalásokat kezdeményeztek a közszférában dolgozók fizetésének emelésről is.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Ma első ízben kezdtünk el a bérekről tárgyalni. Ők szkeptikusak, de mi eltökéltek vagyunk, és bebizonyítottuk, hogy van elegendő mozgásterünk a fizetésemelésre a közszférában. Ha figyelembe vesszük, hogy a minimálbér 6,6-6,7 százalékkal növekszik a 325 ezer legszegényebb szerbiai munkás esetében, az embereknek meg kell érteniük, hogy ez egy hihetetlen emelkedés a koronavírus-járvány okozta válságban.”

gazdasági növekedés
GDP-növekedés
növekedés
gazdaság
Európa
Nemzetközi Valutaalap
előrejelzés
IMF
Aleksandar Vučić

Most

23:03, Frissítve: 23:17

Polgárháborús helyzet Izrael számos pontján

Polgárháborús helyzet alakult ki Izrael számos pontján, zsidók és arabok csoportjai csaptak össze, autókat gyújtottak fel, a másik csoporthoz tartozókat bántalmaztak súlyosan - jelentette az egyik izraeli kereskedelmi televízió.
20:55, Frissítve: 23:16

Újabb intenzív rakétatűz

Intenzív rakétatüzet zúdított a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet Izraelre szerda este - jelentette a 12-es kereskedelmi TV híradása. Előzőleg az izraeli légierő lerombolt egy sokemeletes épületet a Gázai övezetben.
20:53, Frissítve: 21:49

Autópálya épül Muzslya legrégebbi utcájában?

Nagy elégedetlenséget váltott ki Muzslyán a Belgrád-Nagybecskerek-Újvidék közötti leendő autópálya terve. A dokumentum szerint ugyanis néhány házat lebontanak a bánáti helyi közösség legrégibb utcájában, és kerteket is elvennének az építkezés miatt.
20:51, Frissítve: 20:59

Felújítják a kishegyesi Szűz Mária-szobrot

Sokakat meglep, még a helyieket is, hogy Kishegyes Nyugati temetőjében egy régi és hányattatott sorsú szobor található. Egykor a település büszkeségének számított a Szűz Mária-szobor, de évtizedekre eltűnt a köztudatból.

Népszerű

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.

Sakálok Királyhalom környékén

A vadászok szerint a helyzet azért is aggasztó, mert a falkákban támadó ragadozók egyre inkább megritkítják a nemes vadállományt.

Mikor nyithatnak a kishatárátkelők?

Folyamatosan melegen tartjuk a témát, rámutatunk a probléma megoldásának fontosságára, de ehhez átcsoportosításokra van szükség – emelte ki Pásztor István a Közügyek stábjának adott interjújában.