Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Szerbiában is megjelent a lóherpesz

2021.04.27
11:45
2021.04.27
16:53
Forrás
Pannon RTV
Március elején jelent meg Európa-szerte a lovardákban a rettegett betegség, a lóherpesz, mégpedig annak is az egyik legagresszívebb mutánsa. Ami az emberek számára a koronavírus, az a patásoknak a lóherpesz.

Azóta folyamatos a lovak oltása, de nincs elég vakcina. A lovas versenyeket Európa-szerte átmenetileg felfüggesztették. A lóherpesz Szerbiában is megjelent, elsősorban Újvidék és Karađorđevo környékén, az illetékesek szerint azonban a gyakran végzetes betegség lassan lecsengőben van.

Pannon RTV/Huszár Dániel

Jelenleg egész Európában hiány van lóherpesz elleni vakcinából. Szerbiában a teljes lóállomány nagyjából 20-30 százalékát sikerült beoltani lóherpesz ellen. Jó hír viszont, hogy Szabadkán és környékén a nagyobb ménesek mindegyikében elvégezték a vakcinációt.

Március elején több európai országban is felütötte a fejét a lovak herpeszvírusának egy rendkívül agresszívan terjedő idegrendszeri formája, a Nemzetközi Lovas Szövetség akkor azonnali hatállyal felfüggesztette a nemzetközi versenyek megtartását. A betegség Szerbiára is átterjedt, így az itteni lovardákban is azonnali óvintézkedéseket vezettek be - mondta Dimitrije Zagorac.

Dimitrije Zagorac, igazgató, Kelebiai Ménes: „Elkezdtük az oltást, amint megtudtuk, hogy terjed a vírus. Fertőtlenítő szőnyegeket helyeztünk el, megtiltottuk az emberek közeledését a lovakhoz, mert az emberek is átvihetik a fertőzést, de az általában lóról lóra terjed. Az ember pedig a ruháján keresztül fertőzheti meg a lovat.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A Kelebiai Ménes igazgatója hozzátette: a lóherpesz az emberekre ártalmatlan, de közvetítőként átvihetik a vírust a beteg lóról az egészségesre. Ezért egyes óvintézkedések megmaradtak, így például azoknak, akik egy másik istállóból érkeznek hozzájuk, át kell öltözniük, ha a ménes lovai közé szeretnének menni.

A herpeszvírusok az influenzavírusok mellett a légúti megbetegedések leggyakoribb kórokozói. Terjedésük elsősorban a fertőző lovak közvetlen érintkezésével, cseppfertőzés útján történik. A lovak herpeszvírusának legelterjedtebb képviselője az EHV-1-es, valamint az EHV-4-es szerotípus. A kórokozó mindkét típusa a légzőrendszert és az idegrendszert támadja. Leginkább a kancákra, különösen a vemhes egyedekre jelent veszélyt, amelyeknél vetélést okozhat, de tulajdonképpen bármelyik lovat megbetegítheti - figyelmeztetett dr. Slobodan Stevanov állatorvos: „Ez az EHV-1-es vírus az, amelyik nagy problémát okozhat az idegrendszerben. Ez jelent meg az idén nemcsak nálunk, hanem egész Európában, több nagyobb lovasközpontban is. Egy ideig be is kellett zárni a lóversenypályákat, istállókat, mert a betegség egyértelműen terjedt. Szerencsére mostanra lecsendesedett, és nincs sok új eset. Az EHV-1-es vírus tehát elsősorban a kancák elvetélését okozza, valamint légzőszervi panaszokkal jár, de a mutáns variáns agyi rendellenességeket, agyvelőgyulladást okozhat.”

A beteg állat a légutak váladékán keresztül üríti a vírust, amely így az egész lóállományban elterjedhet. Enyhébb esetekben van esély a teljes gyógyulásra, súlyosabb esetekben azonban mozgásszervrendszeri problémák maradhatnak vissza, sőt az agyvelőgyulladás következtében el is pusztulhat az állat.

herpesz
betegség
ménes

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:02

Vučić: Ukrajna a fő téma Davosban

Ukrajna kérdése játszik központi szerepet a Davosi Világgazdasági Fórumon, erről beszélt a szerb köztársasági elnök a szerb közmédiának, aki maga is részt vesz a rendezvényen.
19:33

Korszerű gépek és újítások kellenek

Sokan szeretnének korszerű gépeket vásárolni az Újvidéki Mezőgazdasági Vásáron. A beruházás azonban sokba kerül - mondják a termelők. Aki teheti, pályázati lehetőségeken keresztül próbál fejleszteni.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.