Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Szerbiában Óbecsén vár a legtöbb állami föld visszaszármaztatásra

2018-04-16
18:08
2018-04-16
21:04
Forrás
Pannon RTV
Állattenyésztőkkel találkozott ma Óbecsén Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter, aki elsősorban a mezőgazdasági földterületekről szóló törvény alkalmazásáról beszélgetett a gazdákkal.

Közel 150 fejőstehenet tenyésztenek az óbecsei Džigurski-farmon. Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter Vasa Džigurski tulajdonos meghívására érkezett Óbecsére. Džigurski az Óbecsei Állatenyésztők Egyesületének elnöke is egyben.

Vasa Džigurski, elnök, Óbecsei Állattenyésztők Egyesülete: „A visszaszármaztatással Óbecsén követelik vissza a legtöbb földet, majdnem az összeset. Egy rendkívül fejlett állattenyésztés is folyik itt, amely termelését az állami földekre alapozta 9 évvel ezelőtt. Ezek európai átlag feletti farmok. Ha állami földek nélkül maradunk, a szántóföldi növénytermesztéssel szemben nem fogunk tudni magán földbérlethez jutni.”

Dragan Tošić, polgármester, Óbecse: „Előbérleti joggal nagyjából az egyharmadát adjuk ki. Számunkra most nagyon fontos az, hogy megóvjuk ezeket a farmokat, illetve állattenyésztőket, akiknek gondjaik vannak amiatt, hogy így nem tudnak tervezni. A megoldás egy hosszú távú bérleti lehetőség lenne, ami az ő elképzeléseik szerint tíz évre szólna.”

A mezőgazdasági miniszter szerint olyan megoldásra van szükség, ami az állattenyésztés és a növénytermesztés érdekeit is szem előtt tartja.

Branislav Nedimović, mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási miniszter: „Változtatni fogunk a törvényi előírásokon, hogy lehetővé tegyük az állattenyésztők számára a hosszabb távú bérlést, de a területeket korlátozni fogjuk, hogy ne legyenek végeláthatatlan földbérlemények. Másrészről az államnak világosan meg kell határoznia azt is, hogy mely területek élveznek prioritást, és ezeket maximálisan koordinálni kell.”

A miniszter a tejtermelők egyesületi képviselőivel is találkozott, akikkel ugyancsak a mezőgazdasági földterületekről szóló törvény alkalmazásáról tárgyalt.

Óbecse
Branislav Nedimovic
Vasa Džigurski
Dragan Tošić

Most

00:58

Tanügyesek tüntettek Belgrádban

A Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója szerdán tüntetést szervezett Belgrádban a kormány épülete előtt és egyedi fizetési osztályok bevezetését követelte az egész közigazgatásban.
00:03, Frissítve: 00:21

Münchenben nyert a Real Madrid

A címvédő Real Madrid 2-1-re nyert a Bayern München otthonában szerdán a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén, ezzel nagy lépést tett a sorozatban harmadik fináléja felé.
21:14, Frissítve: 21:58

Hajnali Fülek

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora május első hetében a történelmi Nógrád megye északi részén fekvő Füleket mutatja be felvidéki falusi vonósbandák felvételeivel.
17:59, Frissítve: 20:28

Vučić Tuskkal tárgyalt Belgrádban

Szerbia eurointegrációjáról tárgyalt a szerb államfő és az Európiai Tanács elnöke. Vučić a találkozó után azt mondta, bemutatta mindazt, amit Szerbia tett a brüsszeli megállapodás végrehajtásáért.

Népszerű