Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Szerbiában Óbecsén vár a legtöbb állami föld visszaszármaztatásra

2018-04-16
18:08
2018-04-16
21:04
Forrás
Pannon RTV
Állattenyésztőkkel találkozott ma Óbecsén Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter, aki elsősorban a mezőgazdasági földterületekről szóló törvény alkalmazásáról beszélgetett a gazdákkal.

Közel 150 fejőstehenet tenyésztenek az óbecsei Džigurski-farmon. Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter Vasa Džigurski tulajdonos meghívására érkezett Óbecsére. Džigurski az Óbecsei Állatenyésztők Egyesületének elnöke is egyben.

Vasa Džigurski, elnök, Óbecsei Állattenyésztők Egyesülete: „A visszaszármaztatással Óbecsén követelik vissza a legtöbb földet, majdnem az összeset. Egy rendkívül fejlett állattenyésztés is folyik itt, amely termelését az állami földekre alapozta 9 évvel ezelőtt. Ezek európai átlag feletti farmok. Ha állami földek nélkül maradunk, a szántóföldi növénytermesztéssel szemben nem fogunk tudni magán földbérlethez jutni.”

Dragan Tošić, polgármester, Óbecse: „Előbérleti joggal nagyjából az egyharmadát adjuk ki. Számunkra most nagyon fontos az, hogy megóvjuk ezeket a farmokat, illetve állattenyésztőket, akiknek gondjaik vannak amiatt, hogy így nem tudnak tervezni. A megoldás egy hosszú távú bérleti lehetőség lenne, ami az ő elképzeléseik szerint tíz évre szólna.”

A mezőgazdasági miniszter szerint olyan megoldásra van szükség, ami az állattenyésztés és a növénytermesztés érdekeit is szem előtt tartja.

Branislav Nedimović, mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási miniszter: „Változtatni fogunk a törvényi előírásokon, hogy lehetővé tegyük az állattenyésztők számára a hosszabb távú bérlést, de a területeket korlátozni fogjuk, hogy ne legyenek végeláthatatlan földbérlemények. Másrészről az államnak világosan meg kell határoznia azt is, hogy mely területek élveznek prioritást, és ezeket maximálisan koordinálni kell.”

A miniszter a tejtermelők egyesületi képviselőivel is találkozott, akikkel ugyancsak a mezőgazdasági földterületekről szóló törvény alkalmazásáról tárgyalt.

Óbecse
Branislav Nedimovic
Vasa Džigurski
Dragan Tošić

Most

01:14, Frissítve: 01:22

Tombol a hőség Észak-Európában is

A szikkadt aljnövényzet sok helyütt lángra kapott Svédországban - az elmúlt két évtized legsúlyosabb erdőtüzei pusztítanak még a Sarkkörön túl is.
01:09

Pokoli hőség Japánban

Már Meteorológiai figyelmeztetést adtak ki Japánban, ahol a hőhullám legalább 30 emberrel végzett. A hőséggel összefüggő rosszullétek miatt több ezren kerültek kórházba az elmúlt két hétben.

Népszerű

Traktor

Útlezárást szerveznek június 11-én, hétfőn

A Szerbiai Termelők Független Társulása egy órás figyelmeztető útlezárást szervez június 11-én, hétfőn reggel 8 óra 30 perckor. A megmozdulást az üzemanyag magas ára miatti elégedetlenség váltotta ki.