Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Szerbiában Óbecsén vár a legtöbb állami föld visszaszármaztatásra

2018-04-16
18:08
2018-04-16
21:04
Forrás
Pannon RTV
Állattenyésztőkkel találkozott ma Óbecsén Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter, aki elsősorban a mezőgazdasági földterületekről szóló törvény alkalmazásáról beszélgetett a gazdákkal.

Közel 150 fejőstehenet tenyésztenek az óbecsei Džigurski-farmon. Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter Vasa Džigurski tulajdonos meghívására érkezett Óbecsére. Džigurski az Óbecsei Állatenyésztők Egyesületének elnöke is egyben.

Vasa Džigurski, elnök, Óbecsei Állattenyésztők Egyesülete: „A visszaszármaztatással Óbecsén követelik vissza a legtöbb földet, majdnem az összeset. Egy rendkívül fejlett állattenyésztés is folyik itt, amely termelését az állami földekre alapozta 9 évvel ezelőtt. Ezek európai átlag feletti farmok. Ha állami földek nélkül maradunk, a szántóföldi növénytermesztéssel szemben nem fogunk tudni magán földbérlethez jutni.”

Dragan Tošić, polgármester, Óbecse: „Előbérleti joggal nagyjából az egyharmadát adjuk ki. Számunkra most nagyon fontos az, hogy megóvjuk ezeket a farmokat, illetve állattenyésztőket, akiknek gondjaik vannak amiatt, hogy így nem tudnak tervezni. A megoldás egy hosszú távú bérleti lehetőség lenne, ami az ő elképzeléseik szerint tíz évre szólna.”

A mezőgazdasági miniszter szerint olyan megoldásra van szükség, ami az állattenyésztés és a növénytermesztés érdekeit is szem előtt tartja.

Branislav Nedimović, mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási miniszter: „Változtatni fogunk a törvényi előírásokon, hogy lehetővé tegyük az állattenyésztők számára a hosszabb távú bérlést, de a területeket korlátozni fogjuk, hogy ne legyenek végeláthatatlan földbérlemények. Másrészről az államnak világosan meg kell határoznia azt is, hogy mely területek élveznek prioritást, és ezeket maximálisan koordinálni kell.”

A miniszter a tejtermelők egyesületi képviselőivel is találkozott, akikkel ugyancsak a mezőgazdasági földterületekről szóló törvény alkalmazásáról tárgyalt.

Óbecse
Branislav Nedimovic
Vasa Džigurski
Dragan Tošić

Most

20:29

Közeleg a holdújév

A világ népességének negyede számára ez az év legnagyobb ünnepe. Idén a holdújév vagy ahogy Ázsiában nevezik a tavaszköszöntő február 5-én kezdődik.
20:19

Több ENSZ-békefenntartót öltek meg Maliban

Meggyilkolták az ENSZ-békefenntartó missziójának 10 tagját, 25-öt pedig megsebesítettek az Al-Kaidával kapcsolatban álló dzsihádisták - jelentették az Egyesült Nemzetek Szervezetének illetékesei.

Népszerű

Családi ház égett le Kishegyesen

Leégett a Csőke házaspár családi háza a Deák Ferenc utcában Kishegyesen. Kedden este 17 óra környékén ütött ki a tűz a kazánházában, majd átterjedt a tetőszerkezetre.

Baleset a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

Súlyos iskolai balesethez riasztották tegnap kora délután a zentai mentőszolgálatot. Egy kisfiú zuhant le a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola lépcsőjéről, aki súlyos sérüléseket szenvedett.