Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Szerbiában Óbecsén vár a legtöbb állami föld visszaszármaztatásra

2018-04-16
18:08
2018-04-16
21:04
Forrás
Pannon RTV
Állattenyésztőkkel találkozott ma Óbecsén Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter, aki elsősorban a mezőgazdasági földterületekről szóló törvény alkalmazásáról beszélgetett a gazdákkal.

Közel 150 fejőstehenet tenyésztenek az óbecsei Džigurski-farmon. Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter Vasa Džigurski tulajdonos meghívására érkezett Óbecsére. Džigurski az Óbecsei Állatenyésztők Egyesületének elnöke is egyben.

Vasa Džigurski, elnök, Óbecsei Állattenyésztők Egyesülete: „A visszaszármaztatással Óbecsén követelik vissza a legtöbb földet, majdnem az összeset. Egy rendkívül fejlett állattenyésztés is folyik itt, amely termelését az állami földekre alapozta 9 évvel ezelőtt. Ezek európai átlag feletti farmok. Ha állami földek nélkül maradunk, a szántóföldi növénytermesztéssel szemben nem fogunk tudni magán földbérlethez jutni.”

Dragan Tošić, polgármester, Óbecse: „Előbérleti joggal nagyjából az egyharmadát adjuk ki. Számunkra most nagyon fontos az, hogy megóvjuk ezeket a farmokat, illetve állattenyésztőket, akiknek gondjaik vannak amiatt, hogy így nem tudnak tervezni. A megoldás egy hosszú távú bérleti lehetőség lenne, ami az ő elképzeléseik szerint tíz évre szólna.”

A mezőgazdasági miniszter szerint olyan megoldásra van szükség, ami az állattenyésztés és a növénytermesztés érdekeit is szem előtt tartja.

Branislav Nedimović, mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási miniszter: „Változtatni fogunk a törvényi előírásokon, hogy lehetővé tegyük az állattenyésztők számára a hosszabb távú bérlést, de a területeket korlátozni fogjuk, hogy ne legyenek végeláthatatlan földbérlemények. Másrészről az államnak világosan meg kell határoznia azt is, hogy mely területek élveznek prioritást, és ezeket maximálisan koordinálni kell.”

A miniszter a tejtermelők egyesületi képviselőivel is találkozott, akikkel ugyancsak a mezőgazdasági földterületekről szóló törvény alkalmazásáról tárgyalt.

Óbecse
Branislav Nedimovic
Vasa Džigurski
Dragan Tošić

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:55, Frissítve: 12:09

Néptánc, népzene és jó hangulat

A 2017-es Fölszállott a páva vetélkedő területi válogatóin részt vevő vajdasági csoportok műsorát láthatta a közönség szombaton este csantavéri színházban.
11:03, Frissítve: 11:16

Eltűnt egy kislány

Egy kislány eltűnését jelentették a zentai rendőrségnek. Az apa közölte a hatóságokkal, hogy a 2009-ben született Csordás Erika ismeretlen irányba távozott az 1962-ben született A.T.-vel.
10:18, Frissítve: 10:33

Megérkezett az igazi ősz

Ma reggel borongós, szürke időre ébredhettünk. Mindez kitart egészen az előttünk álló hét közepéig. Az illetékesek fokozott figyelemre intik az autósokat a lehetséges csapadék és ködfoltok miatt.
10:08

Birkózó-vb: Várakozáson aluli kezdés

Nem jól indult szombaton a budapesti birkózó-világbajnokság a magyar keret számára. Veréb István, Molnár József és Gulyás Zsombor is meglepő vereséget szenvedett rögtön az első meccsén.
09:36

Jó a hozam, alacsony az ár

Vajdaságban 550 ezer hektárról takarították be a kukoricát. Az időjárási viszonyok kedveztek a növénynek és az aratásnak, de a kilogrammonkénti 14 dináros ár már nem igazán kedvező.

Népszerű

utcai látkép

Lebontják az engedély nélkül épült házakat

Lebontják az engedély nélkül épített objektumokat Szerbiában - ez történhet, ha életbe lép a legalizálásáról szóló jogszabály-módosítás, amely tegnap került a köztársasági parlament napirendjére.

Eltűnt egy kislány

Egy kislány eltűnését jelentették a zentai rendőrségnek. Az apa közölte a hatóságokkal, hogy a 2009-ben született Csordás Erika ismeretlen irányba távozott az 1962-ben született A.T.-vel.