Ugrás a tartalomra
MTI

Szerződést kötöttek a Budapest-Belgrád vasút magyarországi szakaszára

2019-06-12
13:10
2019-06-12
13:16
Forrás
MTI
A jellemzően egyvágányú, 150 kilométer hosszú vasútvonal teljes egészében felújításra szorul. A vágányokat óránkénti 160 kilométeres engedélyezési sebességre alakítják ki.

Megkötötte a Budapest-Belgrád vasút magyarországi, Kelebiáig tartó szakaszának teljes körű tervezésére és kivitelezésére szóló szerződést a CRE Konzorcium. Ez a magállapodás a magyar állam és a kínai Eximbank finanszírozási megállapodásával 2019 harmadik negyedévében léphet hatályba. A munkálatok megkezdése a finanszírozási megállapodástól függ, onnantól számítva 5 év jut a tervezésre és kivitelezésre. A csaknem 590 milliárd forint értékű beruházásra a Magyar Államvasutak és a Kínai Népköztársaság által létrehozott Kínai-Magyar Vasúti Nonprofit Zrt. írta ki a közbeszerzést.

A jellemzően egyvágányú, 150 kilométer hosszú vasútvonal teljes egészében felújításra szorul, utoljára a 60-as években korszerűsítették. A vágányokat óránkénti 160 kilométeres engedélyezési sebességre alakítják ki. A nyomvonal mentén több mint 100 kereszteződés, majdnem 100 kiszolgáló épület, 16 aluljáró, továbbá hidak, zajvédő falak, térvilágítások és közművek épülnek. A beruházás 8 óráról 3,5 órára csökkenti a menetidőt a szerb és a magyar főváros között.

Budapest-Belgrád
vasút
magyarországi

Most

09:57, Frissítve: 10:03

Akiknek szenvedélyük az utazás

Közel kilencszáz helyen járt a világon eddig az utazási világrekorder. Az amerikai származású Robert Bonifas pontosan 864 célállomáson fordult meg, ahol számtalan kalandos élménnyel gazdagodott.
09:48

Viharos, esős őszre készülhetünk

Nem lesz nyugodt és stabil az időjárás ősszel a Balkánon. Az AccuWeather előrejelzése szerint szeptembertől heves viharok, zivatarok lehetnek, hasonlóak, mint amilyenek nyáron is előfordultak.
08:04

Öngyilkos merénylet egy kabuli esküvőn

Hatvanhárom halálos áldozata és több mint száznyolcvan sebesültje van annak az öngyilkos merényletnek, melyet vasárnapra virradóra követtek el Kabulban egy esküvőn – közölték afgán hatósági források.

Népszerű

Szakad a hó Ausztráliában

Hideghullám érte el Délkelet-Ausztráliát, a hegyvidéki területeken a hőmérséklet -3 fok körül mozgott.

Közel 200 km/h-val száguldozott

193 kilométeres óránkénti sebességgel haladt egy 24 éves férfi a szerbiai Rača település olyan útszakaszán ahol a sebességkorlátozás 80 km/h volt.