Ugrás a tartalomra
MTI

Szerződést kötöttek a Budapest-Belgrád vasút magyarországi szakaszára

2019-06-12
13:10
2019-06-12
13:16
Forrás
MTI
A jellemzően egyvágányú, 150 kilométer hosszú vasútvonal teljes egészében felújításra szorul. A vágányokat óránkénti 160 kilométeres engedélyezési sebességre alakítják ki.

Megkötötte a Budapest-Belgrád vasút magyarországi, Kelebiáig tartó szakaszának teljes körű tervezésére és kivitelezésére szóló szerződést a CRE Konzorcium. Ez a magállapodás a magyar állam és a kínai Eximbank finanszírozási megállapodásával 2019 harmadik negyedévében léphet hatályba. A munkálatok megkezdése a finanszírozási megállapodástól függ, onnantól számítva 5 év jut a tervezésre és kivitelezésre. A csaknem 590 milliárd forint értékű beruházásra a Magyar Államvasutak és a Kínai Népköztársaság által létrehozott Kínai-Magyar Vasúti Nonprofit Zrt. írta ki a közbeszerzést.

A jellemzően egyvágányú, 150 kilométer hosszú vasútvonal teljes egészében felújításra szorul, utoljára a 60-as években korszerűsítették. A vágányokat óránkénti 160 kilométeres engedélyezési sebességre alakítják ki. A nyomvonal mentén több mint 100 kereszteződés, majdnem 100 kiszolgáló épület, 16 aluljáró, továbbá hidak, zajvédő falak, térvilágítások és közművek épülnek. A beruházás 8 óráról 3,5 órára csökkenti a menetidőt a szerb és a magyar főváros között.

Budapest-Belgrád
vasút
magyarországi

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.