Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Szigorodik a tejfelvásárlás

2023.01.24
21:06
Forrás
Pannon RTV
Az elmúlt időszakban két nagy tejgyár is módosított a felvásárlási előírásokon, mégpedig hogy a literenként 0,25 mikrogrammnál több aflatoxint tartalmazó tejet nem fogják átvenni.

Az aflatoxin a természetben előforduló, rágcsálókra és emberekre egyaránt veszélyes gombaméreg, amelyet penészgombák termelnek, bizonyos gabonaféléket támad meg, ami aztán az állatok takarmányába is belekerülhet. Ami a felvásárlási árakat illetni, azzal jelenleg meg vannak elégedve a tejtermelők, de az elmúlt időszakban sok gazdaságot felszámoltak a bizonytalan piaci körülmények miatt.

Pannon RTV

A kispiaci Kovács Gézáék gazdaságában 60 fejőstehén van jelenleg, két naponta mintegy 3000 liter tejet adnak át a szabadkai tejgyárnak. A tehenek átlagosan napi 25-30 liter tejet adnak. A jelenlegi felvásárlási árakkal meg van elégedve a termelő, hiszen most egy liter tejért 72 dinárt fizetnek, plusz ehhez megy még a 10 dináros tejprémium.

Pannon RTV

Az oromi Madár Józsefék gazdaságában 15 fejős tehén van. A felvásárlási árakkal ők is meg vannak elégedve. Nekik a tejért literenkét 50 dinárt fizetnek, amihez jár még a 10 dináros tejprémium. A gazdaságokban a fejtörést leginkább az okozza most, hogy a felvásárlók folyamatosan módosítják az előírásokat és sok kritériumnak kell megfelelni.

Pannon RTV

Az országba egyébként tavaly több mint 166 millió euró értékben hoztak be külföldről tejet és tejtermékeket, legtöbbet Németországból és Lengyelországból. Az illetékesek szerint a behozatali tejhez olcsóbban hozzá tudnak jutni a tejgyárak, mert az Európai Unióban olcsóbb a termelés.

Pannon RTV

A Közügyekben Kovács Vilmos, élelmiszer-biztonsági szakmérnök beszélt az aflatoxinnal kapcsolatos tudnivalókról.

tej
aflatoxin
mezőgazdaság

Most

18:01, Frissítve: 18:19

Davis Kupa: A franciák legyőzték a magyarokat

Marozsán Fábián 6:3, 6:3-ra kikapott Ugo Humbert-től a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott 3-2-es összesítéssel tovább a döntő csoportkörébe.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.