Ugrás a tartalomra
Illusztráció: Pannon RTV

Szigorú óvintézkedések az afrikai sertéspestis megelőzése érdekében

2019-02-13
10:10
2019-02-13
18:00
Forrás
Pannon RTV
Európában harmadik éve okoz hatalmas gazdasági károkat az afrikai sertéspestis.

Romániában, a szerb határtól mintegy negyven kilométerre találtak fertőzött állományt, ezért a szerb kormány szigorú óvintézkedéseket vezetett be a kór terjedésének megakadályozása érdekében. A betegség ellen nem létezik gyógymód, a fertőzött állományt meg kell semmisíteni. Szerbiában még nem jelent meg a betegség.

Száz anyakocát tart a bajsai Szilágyi Róbert. Félzárt rendszerű tartásmódot alkalmaz, de ennek ellenére nem fél az afrikai sertéspestistől, mert minden óvintézkedést betart a gazdaságában.

Szilágyi Róbert, gazdálkodó, Bajsa: „Tartani természetesen tartunk tőle, de nincs olyan félelem, ami kilátástalan helyzethez vezetne szerintem, mert ha betartjuk ezeket a bizonyos preventív dolgokat, akkor nem lenne szabad, hogy komoly probléma történjen, mivel más hasonló betegségek is vannak, amelyek ilyen módon terjednek, és attól is sikeresen meg tudják a termelők védeni a farmokat.”

Az afrikai sertéspestist, szemben a hagyományos sertéspestissel, gyógyítani nem lehet és védőoltás sem létezik ellene. A termelők csakis a szigorú óvintézkedések betartásával gátolhatják meg a betegség megjelenését – mondják a szakemberek.

Tomik Nimród, tag, Topolya KT: „Ne engedjünk idegeneket egy-egy farmra, vagy valahogy körbe kell keríteni az ólakat, hogy vaddisznókkal ne tudjanak érintkezni a házi sertések, hiszen tudni kell azt, hogy a levegőben nem terjed az afrikai sertéspestis, hanem érintkezéssel tud csak terjedni. Gyakorlatilag a legnagyobb figyelmet a megelőzésre kell fordítanunk.”

Az afrikai sertéspestis hordozói a vaddisznók, amelyek nem ismernek országhatárokat, így könnyen behozhatják a vírust Szerbiába. A mezőgazdasági minisztérium elrendelte a vadásztársaságok közreműködését és Vajdaságban, elsősorban a bánáti vadászterepeken az állomány biológiai minimumra való kilövését.

Fenyvesi István, vadász, Szenttamás: „A vadászok örömére is fog ez menni, különösen azokon a helyeken, ahol a vaddisznó-állomány nagyobb károkat csinál. Ha ezt a határt elmozdították, hogy engedélyezik a vaddisznók további kilövését, természetesen ezt is szelekcióval kellene csinálni, hogy a vadkanokat és a süldőket kellene kilőni, és nem az anyakocákat, amelyek a malacokkal vannak, így rendbe hozható a vadállomány azokon a helyeken, ahol jobban elszaporodott a kelleténél.”

A kilőtt vaddisznók húsát a minisztériumi rendelet szerint kötelező ellenőriztetni, mert így lehet nyomon követni az esetleges fertőzés megjelenését a terepen.

afrikai sertéspestis

Most

17:31

Szibériában is meleg volt a június

Rekordmagas volt a júniusi átlaghőmérséklet a szibériai sarkvidéken - ez derül ki az Európai Unió Földet és a klímaváltozást megfigyelő kutatóprogramjának adataiból.

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.