Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Színes ruhába öltözött a zentai termelői piac

2021.04.17
15:51
2021.04.17
16:15
Forrás
Pannon RTV
Az asztalokon friss zöldségek és gyümölcsök, valamint vágott és cserepes virágok bő kínálatát nyújtják az elárusítók. Az eladók szerint ugyanakkor egyre kevesebben járnak a piacra.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Roskadoznak a zentai piac asztalai a friss, tavaszi zöldségektől. A hagyományos sárgarépa-, zöldség- és krumplikínálat mellett bő a választék az idény jellegű zöldségekből is, mint az újhagyma, a retek és a fejes saláta.

Berta Jolán felsőhegyi termelő: „A zöldség zöldje 40 dinár, a saláta 50 dinár, a spenót kilója 200 dinár, a retek csomója, nagyságtól függően, 50-40-30 dinár, a zöldhagyma 40 dinár, a kapor 50 dinár, a rukkolából 10 dkg 100 dinár.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A zöldség mellett friss gyümölcsöt is vásárolhatnak a piac látogatói. Az alma kilónkénti ára 80 dinár, míg a friss eperből fél kiló 200 dinárba kerül. A gyümölcs- és zöldségkínálat mellett a cserepes és a vágott virágból is bő a választék.

Kazinci Teréz zentai nyugdíjas: „50 dinárért adom a csokrokat. Ez a nyugdíjam kiegészítése, mivel elég kevés nyugdíjat kapok. Az ebből keresett pénzt összegyűjtöttem és vettem belőle egy fűnyírót. Már nagyon régen szerettem volna, és most nagy nehezen sikerült összejönnie a pénznek.
– Hogyan érzi, a koronavírus járvány mekkora hatással van pl. a vágott virág keresletére?
– Az idén elég jól eladtam, de tavaly be voltunk zárva és nem bírtam eladni.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az árusok többsége úgy érzi, a járványhelyzet nagy hatással volt a keresletre. Ahogyan elmondták, hétvégén talán nagyobb a piac látogatottsága, de hétköznap nagyon kevesen vannak.

Szécsényi Erika adai termelő: „Csak eladók vagyunk, vásárlók egyáltalán nincsenek. Lehet, hogy az is nagy hatással van, hogy Zentán mindennap van piac, és nincs úgy, mint pl. Adán, hogy kedd és szombat a piaci nap, és ugye nagyobb a vásárlóerő. Itt ugye mindennap van, és csak sajnos idős nénik és bácsik jönnek vásárolni.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A zentai piaci kereslet és a kínálat elmúlt időszakban történt átalakulása szemmel látható, hiszen korábban, egy szombati piacnap alkalmával, szinte teljesen megtelt a termelői rész, szombaton, stábunk ottjártakor pedig a korábbi látképhez képest szinte üres volt.

Zenta
piac
termelő
zöldség
gyümölcs

Most

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.