Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes, Molnár Edvárd

A szójának, kukoricának, napraforgónak jót tett az eső

2018-07-24
17:37
2018-07-25
17:19
Forrás
Pannon RTV
Az őszi vetéseknek, például a búzának vagy az árpának nem kedvezett a sok csapadék, hátráltatta az aratást. Emellett az eső a szántóföldön maradt gabona minőségét is rontotta.

Azonban a tavaszi vetésű kultúráknak, mint amilyen a kukorica, a szója vagy a napraforgó, éppen jókor jött a csapadék.

Míg egyes kultúráknál károkat okozott a nagy mennyiségű csapadék, addig a kukoricaföldeknek nagyon jót tett. Megfelelően fejlődik a kukorica, és várhatóan elegendő lesz a termés is - mondja egy horgosi gazda. Valkovics Gábor nagy mennyiségben termeszt kukoricát és napraforgót.

Valkovics Gábor, gazda, Horgos: „Nekünk ez az eső aranyat ért. Itt, Horgoson kaptunk esőket, de az utóbbi időkben olyan volt, hogy fél óra 20 liter, vagy 30, mint a tegnapi. És az esők, ha egy kicsit összeszaladnak, nem bírnak összeszikkadni, ahogy kell, mert dimbes-dombosak a földjeink, jobban örülnénk, ha ez két nap alatt esett volna le, de nekünk a kukoricára jó.”

A napraforgónak is a megfelelő időben érkezett a csapadék, azonban több eső már csak ártana neki - mondta a termelő.

Valkovics Gábor, gazda, Horgos: „A napraforgónál most már úgy áll, hogy kezdenek a fejek megcsuklani, oda már nem nagyon kellene eső, mert attól félünk, hogy felülről berohad, megáll a víz benne, de még ezek az esők nem vészesek.”

Csak a júniusi és a júliusi hónapban közel 200 liter eső esett. Ha figyelembe vesszük azt, hogy az éghajlatunk átlagos évi csapadékmennyisége közel 600 liter, akkor levonhatjuk a következtetést, hogy csak ebben a két hónapban elérte az évi mennyiség egyharmadát - mondják a szakemberek.

Halgašev Miloš, növénytermesztési mérnök, Mezőgazdasági Szakszolgálat, Zenta:„Pillanatnyilag kifejezetten jól hat rájuk az eső, nagyon szépen fejlődnek. A parcellák zöldek, gyönyörűek. Ígéretes a hozam is, átlagon felüli. Ami viszonylag gondot okozhat az elkövetkező időben, hogy ha folytatódik ez a csapadékos időszak, felmelegedés, akkor ez a nagyobb páratartalom kihat a növényi betegségek megjelenésére.”

Feltehetően csökkenni fog a kukorica és a napraforgó ára is az idén. A tavalyi morzsolt kukorica kilogrammját idén 16,30 dinárért vették át, áfa nélkül. A napraforgó felvásárlási áráról egyelőre nem sokat tudni. Tavaly mintegy 34-35 dinárt fizettek érte - mondták a gazdák.

szója
kukorica
napraforgó

Most

10:01, Frissítve: 10:07

Visszatér a nyár

A hét hátralevő részében változékony időjárásra számíthatunk - derül ki a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzéséből.
08:32

Amerika kilép a WHO-ból

Az Egyesült Államok hivatalosan értesítette az ENSZ-főtitkárt, hogy kilép az ENSZ Egészségügyi Világszervezetéből, a WHO-ból.

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.