Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Takarékoskodni kell a vízzel, de locsolni is kellene

2022.06.30
13:17
2022.06.30
19:13
Forrás
Pannon RTV
Alacsony víznyomás - többen erre panaszkodnak Szabadkán és környékén.

Az idei év igencsak száraz, csapadékmentes, emiatt sokkal több vizet használunk el, főként ha öntözésről van szó. A gazdák leginkább fúrt kúttal oldják meg a locsolást, azonban ahol ez nincs, kénytelenek vezetékes vizet használni. A Szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat már felszólította a polgárokat, hogy takarékoskodjanak a vezetékes vízzel.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A homok, mint a szaharai sivatag. Gyorsan kiszárad, így folyamatosan kell öntözni. Serfőző Jenő azt mondja, tapasztalatai alapján a négyzetméterenkénti 8-10 liter víz kevés, ennél többre lenne szükség. Ő fúrt kút segítségével locsol, viszont legtöbb szántőföldjét inkább bérbe adta, mert azokon a parcellákon nem tudja megoldani az öntözést: „Ez csak elsősegély, amivel védekezünk, de nem igazán hatékony. Ha nincs megfelelő lehűlés, mikroklíma, akkor nem igazán hatékony a mi locsolásunk, csak elnapoljuk a növények kiszáradását. A hozam ott is csökken a szárazság miatt, ahol bírnak locsolni.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A helyi gazdáknak öntözéskor nemcsak a víz mennyiségével gyűlik meg a bajuk, arra panaszkodnak, hogy a migránsok eldarabolják a locsolócsöveket, hogy igyanak, de a csapokat is megrongálják, így még nehézkesebb a rendszeres öntözés.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Egy másik horgosi gazda is a szárazságra panaszkodik. Faragó Imre azt mondta, nem győznek locsolni, csak ott tudnak öntözni, ahol van áram és fúrt kút. Bizonyos mértékben már ők is tapasztalták víznyomás-csökkenést: „Otthon van egy kutam, amiből a kerteket locsolom. Mikor megcsináltuk, kifolyt belőle a víz, akkora volt a nyomás, úgyhogy egy méterrel meg kellett emelni a talaj szintjétől az anyacsövet, hogy ne folyjon ki a víz. Mikor jöttek a szárazabb évek, ezt le kellett venni, mikor volt esősebb időszak, akkor ki kellett emelni az anyacsövet, mert kifolyt belőle a víz. Jelen pillanatban ott állunk, hogy süllyesztenem kell lefelé e pumpákat, mert annyira lement a vízszint a kútban.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Sokan a kútfúrás mellett döntenek. Torma Csaba ezzel foglalkozik. Mint mondta, észlelhető a vízszint csökkenése, de egy meglévő kutat mélyíteni már nem lehet, mindenképp újat kell fúratni. Persze minden az adott terület hidrodinamikai tényezőitől függ: „A vízszint csökken, a kis átmérőjű kutak jellegüket vesztik. Mindenféleképpen, ha valaki abban gondolkodik, hogy kutat fúrasson, olyat kell, amibe búvárszivattyú helyezhető pont amiatt, hogy a vízszint csökkenése miatt ne maradjanak víz nélkül.”

A megnövekedett vízfogyasztás miatt a Szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat a napokban közleményt adott ki. Minden nagy kapacitású ivóvízkútja maximális mennyiségben termeli a vizet, a kánikulában azonban ez sem elegendő. Éppen ezért arra kérik a fogyasztókat, hogy csakis célirányosan és takarékosan használják a vezetékes vizet. Ennek érdekében ne használják kertöntözésre, udvarlocsolásra, a betonfelületek és a járda hűtésére.

A szárazaság nemcsak Vajdaságban okoz gondot, átmeneti vízhiányra figyelmeztetnek Budapesten is. A magyar fővárosban is megnövekedett a vízfogyasztás a nagy hőség miatt. Pest megye tíz kerületében nyomásesés vagy átmeneti vízhiány tapasztalható. Solymáron és Pomázon elsőfokú vízkorlátozást rendeltek el. A magyarországi Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. a fogyasztás csökkentését kérte a fogyasztóktól. A vízszolgáltató azt kéri a fogyasztóktól, hogy törekedjenek az ivóvíz észszerű felhasználására, korlátozzák a más irányú felhasználást, például medencetöltést, annak érdekében, hogy minden felhasználó ivóvízhez juthasson. Az önkormányzatokat arra kérik, hogy szüneteltessék a közterületi, vagyis a tűzcsapokról történő locsolást. Lokális vízhiány esetén haladéktalanul lajtos vízellátást ígérnek az érintett területen.

locsolás
kút
víznyomás
Szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.