Ugrás a tartalomra

Takarmányra pályázhatnak a tejtermelők

2022.11.16
11:09
2022.11.16
15:31
Forrás
Pannon RTV
Tehenenként 240 kilogramm takarmánykukoricára pályázhatnak a gazdák november 23-ig, ugyanis az állam a köztársasági árutartalékokból 15 ezer tonna kukoricát bocsájt a tejtermelők rendelkezésére.

Az érdeklődők a lakhelyükhöz legközelebb lévő falugazdász irodában kaphatnak bővebb tájékoztatást.

Nagy a mozgolódás a magyarkanizsai falugazdász irodában. Ugyanis kedd óta fogadják azon termelők kérelmét, akik igényelni szeretnék a kukorica-támogatást. Az oromhegyesi Bata Vendel gazdaságában hét tehén van bejegyezve, ezek után igényelte a terményt. Mint mondja, nehéz éven vannak túl.

Megviselt, mert se here, se semmi nem volt az idén. Gondolom itt nagyon vigyáznunk kell, hogy hogy megyünk tovább, mert tavasz felé takarmány itt nem igazán lesz, szinte semmi. Ha vásárolni kell, az nagyon drága lesz, így ha most megkapnánk ezt a kis kukoricát, akkor azzal valameddig kihúznánk.”

A pályázat november 11-én jelent meg és november 23-ig lesz elérhető. Skutera Éva a helyi falugazdász iroda munkatársa elmondta, a beadási határidő mellett fontos a kérelem beadásának ideje, és annak sorrendje is. Az igénylés viszonylag kevés dokumentum beszerzésével jár: az állatorvosi állomásról kikért, lepecsételt és aláírt igazolás, az államkincstárból a gazdasági kivonat, illetve a kitöltött űrlap szükséges, amelyet postázni kell az adott településhez tartozó mezőgazdasági tanácsadói szakszolgálathoz.

„Azok pályázhatnak erre a támogatásra, akiknek a gazságában minimum egy, maximum 50 jószág van bejegyezve az állatorvosi állomás adatai szerint. Eeltétel, hogy legalább 24 hónapos legyen az adott jószág, azon kívül nem bérelhet állami földet, valamint feltétel még, hogy tavaly kapott prémiumot a tehenek után.”

Az illetékes kiemelte, a pályázatok elbírálását követően a magyarkanizsai termelők Padén tudják majd átvenni a terményt.

tejtermelők
mezőgazdaság
Oromhegyes
tehenek
Skutera Éva
falugazdász hálózat
Bata Vendel

Most

12:26, Frissítve: 13:45

Lélekben megújulva

Nagyböjti lelki napot tartottak Kelebián a Márton Áron Közösségi Házban. A Vajdasági Pax Romana alapítása óta minden évben szervez programokat a karácsony és a húsvét előtti időszakban, azzal a céllal, hogy a hívekhez közelebb hozzák az ünnepeket.
10:38, Frissítve: 11:04

Két nép ezeréves barátsága

Március 23-a lengyel-magyar barátság napja. A két nép barátsága közel ezer évre, Szent László királyig nyúlik vissza. Lengyelország 1939-es német, valamint szovjet megszállását követően elsőként a magyar állam nyújtott segítő kezet a lengyeleknek.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.