Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Támogatás jégvédelmi rendszerek kiépítésére

2021.05.26
13:19
2021.05.26
17:40
Forrás
Pannon RTV
Jégvédelmi rendszerek beszerzésére nyújt támogatást a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság. A vajdasági gazdákkal ma írták alá a szerződéseket.

103 szőlő- és gyümölcstermesztő gazda kapott vissza nem térítendő támogatást jégvédelmi rendszerek kiépítésére. A befektetés összértéke 170 millió dinár volt, a gazdák önrészével együtt. Ebből a tartományi titkárság része 85 millió dinár volt.

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A kispiaci Baka Teréz és családja gyümölcstermesztéssel foglalkozik nagyjából 10 hektáron. Emellett konyhakerti veteményeket is termesztenek fóliasátrakban. Öt hektár terület jégvédelmével pályáztak. Befektetésük negyven százalékát térítette vissza a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság, húszezer euró értékben.

„Nagyon fontos a jégvédelmi háló, mert ha jég jön, akkor elveri a gyümölcsöt, és akkor nem tudjuk értékesíteni.”

A királyhalmi Mészáros Gábor szerint állandó befektetések nélkül ma már elképzelhetetlen a gyümölcstermesztés. Almaültetvényeinek nagy része már most jégvédelmi hálók alatt van. Ezúttal másfél hektár almás jéghálóval való lefedésére pályázott, amelynek értéke 1 millió 900 ezer dinár.

„Nagyban hozzájárul ez a beruházás, hogy minőségesebb terméket tudjunk előállítani az ültetvényen. Ez egy hatalmas segítség a tartományi kormánytól.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A piaci versenyben csak az elsőosztályú termékekkel lehet érvényesülni, ezért van szükség az ilyen fejlesztésekre - emelte ki Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes.

„Folyamatban van Vajdaság területén a jégvédelmi rendszereknek az automatizálása. Tudnunk kell azt, hogy az újvidéki radarközpont ezekben a hónapokban befejeződik, és a számosi és a bajsai radarközpont fejlesztése is a következő két-három évben meg fog valósulni.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A tartományi kormány a jövőben is szeretne minél nagyobb támogatásokat biztosítani a vajdasági gazdáknak a mezőgazdasági termelés minden szegmensében - mondta Čedomir Božić tartományi mezőgazdasági titkár.

„Most azokkal írtunk alá szerződéseket, akik jégvédelmi rendszerekre, jégvédelmi hálók vásárlására, illetve ezek elemeinek beszerzésére pályáztak, gyümölcsöseikben, szőlőskertjeikben és komlóültetvényeiken.”

A pályázók két lehetőség közül választhattak: utófinanszírozást igényelhettek, de előszámlával is lehetett pályázni. Akik így tettek, a szerződés aláírását követően tudják megvásárolni a felszerelést.

támogatás
tartományi mezőgazdasági titkárság
jégvédelmi rendszer
Ótott Róbert
szerződés
Újvidék

Most

10:56, Frissítve: 11:05

Roland Garros - Đoković a favorit

A címvédő és világelső Novak Đoković számít favoritnak a férfiaknál, míg a nőknél a világranglista-vezető Iga Swiatek a legesélyesebb a vasárnap kezdődő 126. francia nyílt teniszbajnokságon..

Népszerű